fbpx

Perlu ke buat branding? Ini yang anda perlu faham…

Antara salah faham marketing yang selalu orang bisnes buat ialah nak buat branding atau brand marketing.

Ada audiens BRC yang hampir nak buat billboard untuk jenama dia. Alasannya nak bagi orang lain kenal dan tahu pasal bisnes dia.

Bagi kebanyakan bisnes, ini mungkin langkah yang salah.

Perlu ke buat branding? Sesuai ke dengan bisnes kita?

Dalam artikel ini kita akan kupas beberapa isu berkaitan branding ini:
● Apa sebenarnya branding dan marketing?
● Apa cara untuk bina branding bisnes kita?

Teruskan baca…

KLIK SINI UNTUK BACA »

Kenapa orang tak datang ke bisnes anda?

Ini masalah biasa bisnes yang ada premis.

Dah buat iklan macam-macam tapi orang tak datang. Belanja iklan beribu. Siap bayar influencer lagi untuk buat review.

Masalah orang tak datang kedai kita ini bukan semata-mata masalah marketing saja. Ada banyak sebab lain yang boleh jadi punca orang tak datang dan tak beli dari kedai kita.

Tak guna kalau kita ada marketing yang gempak tapi hal-hal lain kita tak jaga.

Teruskan baca…

KLIK SINI UNTUK BACA »

3 Strategi buatkan pelanggan berduyun datang ke bisnes anda

Anda ada bisnes yang ada premis?

Contoh:
🔥 Kedai makan
🔥 Bengkel kereta
🔥 Pusat tuisyen
🔥 Tadika
🔥 Kedai runcit
…dan lain-lain yang lebih kurang sama

Biasanya, bisnes berpremis macam ni bergantung kepada pelanggan dari kawasan sekitar di mana bisnes itu berada.

Kita boleh panggil bisnes jenis macam ni sebagai ‘bisnes setempat’.

Kalau anda ada ‘bisnes setempat’ dan mahu dapat lebih ramai pelanggan, teruskan baca…

KLIK SINI UNTUK BACA »

3 cara untuk dapat lebih untung dari pelanggan sedia ada

Bila bercakap pasal nak tingkatkan untung bisnes ni, ramai yang akan fokus untuk tambah pelanggan.

Apa yang diperlukan untuk tambah pelanggan?
👉 Tambah bajet iklan
👉 Tambah sales team

Tapi…

Macam mana kalau kita boleh tingkatkan jualan dengan pelanggan sedia ada?

Dalam artikel ni kita akan bincangkan mengenai:
1. Apa itu customer retention
2. Macam mana nak kekalkan pelanggan dengan kita
3. Strategi ubah pelanggan biasa kepada pelanggan setia

KLIK SINI UNTUK BACA »

Biar orang lain troll Apple. Ini apa yang orang bisnes patut buat…

Mari kita bedah strategi bisnes Apple yang boleh kita lihat daripada Apple Special Event September 2019.

Kita pecahkan nombor-nombor supaya kita boleh nampak:
1. Kenapa Apple potong harga iPhone?
2. Bagaimana Apple memanipulasi harga & pasaran?
3. Bagaimana pasaran ‘melawan’ & memanipulasi Apple untuk mengubah harga?
4. Strategi pengurusan pendapatan & kos (cost vs revenue).
5. Strategi untuk pilih langkah seterusnya dalam perkembangan syarikat.

KLIK SINI UNTUK BACA »

Hidup jahanam dengan tabiat buruk? Ini ayat jampi untuk ubah!

Pernah tak kita rasa hidup kita boleh jahanam disebabkan tabiat buruk yang kita ada?

Tabiat buruk ni contoh macam:
❌ Melayan Facebook berjam-jam
❌ Suka bertangguh kerja
❌ Tengok TV (atau Youtube) berjam-jam

Masa boleh habis gitu je.

Takda hasil pun. Masa terbuang. Kerja tertangguh. Tidur dalam keadaan stress dan rasa ‘kosong’.

“Apa aku buat sebenarnya ni dalam hidup?”

KLIK SINI UNTUK BACA »
Rahsia iklan copywriting

9 rahsia copywriting sampai boleh jual kapal terbang!

Ramai orang cakap dia ada masalah nak buat copywriting.

“Tak pandai la…”

“Susah la…”

Bukan sebab kita tak tahu macamana nak buat copywriting. Kita tahu.

Cuma kita buntu macam mana nak bagi iklan yang kita buat tu betul-betul berkesan buat orang beli apa yang kita jual.

Jom belajar prinsip copywriting dari mamat yang punya power tulis iklan sampai boleh jual kapal terbang!

KLIK SINI UNTUK BACA »

BRC.my | Made with ❤️ in Putrajaya | hai @brc.my | Privacy policy