fbpx

Biar orang lain troll Apple. Ini apa yang orang bisnes patut buat…

Mari kita bedah strategi bisnes Apple yang boleh kita lihat daripada Apple Special Event September 2019.

Kita pecahkan nombor-nombor supaya kita boleh nampak:
1. Kenapa Apple potong harga iPhone?
2. Bagaimana Apple memanipulasi harga & pasaran?
3. Bagaimana pasaran ‘melawan’ & memanipulasi Apple untuk mengubah harga?
4. Strategi pengurusan pendapatan & kos (cost vs revenue).
5. Strategi untuk pilih langkah seterusnya dalam perkembangan syarikat.

Dalam masa yang sama, dari kajian kes ini, kita akan belajar:
1. Kos tetap vs kos marginal (kos berubah).
2. Pendapatan vs untung vs kos membuat jualan (cost of revenue).
3. Harga elastik vs harga tidak elastik.
4. Sensitiviti harga.
5. Front end vs back end revenue.

Siapa patut baca kajian kes ini?
1. Pemilik bisnes yang serius.
2. Sesiapa yang suka belajar strategi dan kupasan di sebalik apa yang berlaku secara luaran.
3. Sesiapa yang suka belajar perkara baru.

Mari kita mulakan…

BAB 0: DARI MELATAH KEPADA MEMBEDAH

“Eeeeee buruknya design ni. Habislah Apple!”

“Takde apa yang menarik. Boring.”

“Bla bla bla Samsung bla bla bla Oppo bla bla bla Android.”

Banyakkan kita tengok komen-komen begini?

Ini reaksi biasa orang ramai.

Takde salah. Takde betul.

Cuma…

Ini kerja mudah. Knee-jerk reaction, bak kata orang kampung saya.
???

Maksudnya, reaksi automatik.

Saya pun sebenarnya menahan diri daripada menulis komen-komen begitu. Sebab, mudah kan? Kita rasa senang sangat melatah macam itu. Rasa gatal je tangan untuk komen benda yang sama.

Takpe takpe. Silakan komen begitu. Lampiaskan apa yang kita mahu semahu-mahunya.

Kemudian…

Saya mahu ajak audiens saya supaya kita bergerak lebih maju daripada sekadar buat kerja mudah & automatik.

Apa kata kalau kita boleh buat kerja lebih teliti, kerja susah sikit: bedah strategi.

Kita cuba cari, apa kita boleh belajar daripada apa yang kita nampak secara luaran.

Kita latih diri kita untuk membaca strategi, tambah kemahiran kita dan siapkan diri kita untuk masa depan lebih indah.

Kan best gitu?

PENAFIAN: Saya tiada maklumat dalaman tentang Apple. Analisa & kajian yang saya buat ialah berdasarkan maklumat yang tersedia secara umum. Saya meluangkan masa berjam-jam melihat laporan kewangan, pengumuman produk & prestasi produk untuk melihat corak turun naik.

BAB 1: HIERARKI MODEL IPHONE

Setiap kali Apple lancarkan iPhone, akan ada satu model yang jadi model utama (flagship model).

Model utama merujuk kepada varian asas (paling rendah GB). Model utama tidak merujuk kepada varian skrin besar (antara iPhone X dan X Plus, kita pilih iPhone X sebagai model utama).

Ini senarai model utama iPhone dan harganya:

2016: iPhone 7 – $649
2017: iPhone X – $999
2018: iPhone XS – $999
2019: iPhone 11 Pro – $999

(Harga dalam USD, sebab itu matawang yang digunakan dalam Apple Keynote.)

Selain model utama, kita perlu juga tengok model tangga kedua (2nd tier) iPhone untuk setiap tahun.

Pada tahun 2016, model tangga kedua iPhone ialah iPhone 6S — model tahun sebelumnya.

Bermula tahun 2017, model tangga kedua iPhone ialah iPhone model baru yang dilancarkan bersama dengan model utama. Dari sini, model tahun sebelumnya sudah jadi model tangga ketiga (3rd tier).

Ini senarai model tangga kedua iPhone dan harganya:

2016: iPhone 6S – $549
2017: iPhone 8 – $699
2018: iPhone XR – $749

Selain itu, kita tengok harga iPhone tahun sebelumnya…

Setiap tahun, Apple akan potong harga $100 untuk model tahun sebelumnya.

Model tahun lepas, potong $100 dari harga pelancaran. Model 2 tahun lepas, potong $100 dari harga tahun sebelumnya.

iPhone 7
Pelancaran – $649
Selepas 1 tahun – $549
Selepas 2 tahun – $449

iPhone 8
Pelancaran – $699
Selepas 1 tahun – $599

Setiap tahun, ini yang berlaku, sehinggalah tahun 2019. Ingat ini, nanti kita kupas lagi…

BAB 1.5: KENAPA APPLE BOLEH LETAK HARGA TINGGI

Daripada senarai harga di atas, kita boleh nampak:
1. Harga model utama iPhone naik dari $649 kepada $999 dan kekal sehingga 2019.
2. Harga model tangga kedua iPhone naik dari $549 kepada $749 dari tahun 2016 sehingga 2018.

(Kita tinggalkan model tangga kedua tahun 2019 untuk analisa selanjutnya nanti.)

Ha ini masa terbaik untuk saya perkenalkan konsep ke-elastik-an harga & sensitiviti harga (price elasticity & price sensitivity).

DUA KONSEP ini saling berkait.

Harga elastik bermaksud:
Penetapan harga akan mengubah permintaan terhadap produk.

Sensitiviti harga bermaksud:
Pelanggan sensitif terhadap harga. Harga naik, permintaan berkurang; harga turun, permintaan meningkat.

Kenapa Apple boleh naikkan harga dan kekalkan harga premium?

Sebab iPhone termasuk dalam kategori harga tidak elastik — kenaikan harga tidak memberi kesan kepada permintaan.

DAN…

Pelanggan iPhone tidak sensitif terhadap harga. Harga naik pun, mereka masih mahu beli iPhone.

Pelanggan mahu iPhone yang terbaik, yang top-of-the-line dan sanggup bayar harga lebih untuk status memiliki iPhone model utama.

Data jualan setiap tahun menunjukkan model utama iPhone sebagai model terlaris dalam barisan produk iPhone.

Kalau harga mereka tidak elastik & kalau pelanggan tidak sensitif terhadap harga, kenapa Apple mahu turunkan harga?

Sehingga 2017, Apple kekal berkuasa dalam menetapkan harga iPhone.

BAB 2: APPLE UBAH STRATEGI

Pada tahun 2019, Apple tiba-tiba ubah strategi.

Yang pertama…

Model tangga kedua (iPhone 11) dilancarkan dengan harga $699 — kurang $50 daripada model tangga kedua tahun sebelumnya.

Ingat tadi?

Sebelum 2019, harga model tangga kedua iPhone naik setiap tahun.

Tahun 2019, turun pula!

Yang kedua…

Model tahun sebelumnya (iPhone XR & iPhone 8) dipotong harga $150 daripada harga tahun sebelumnya.

Ingat tadi?

Sebelum 2019, harga model tahun sebelumnya cuba jatuh $100 sahaja.

Tahun 2019, jatuh $150 pula!

BAB 2.5: KENAPA APPLE POTONG HARGA IPHONE?

Kenapa berlaku perubahan dalam strategi harga yang Apple tetapkan untuk iPhone?

Untuk 3 tahun sebelumnya, Apple ikut strategi harga yang sama…

Tahun 2019, Apple terus ubah!

Kuncinya ada di sini…

Dalam Apple Special Event September 2019, CEO Apple Tim Cook cakap:
“Tahun lepas Apple melancarkan 3 iPhone. iPhone XR menjadi iPhone paling popular. Kami juga melancarkan iPhone XS & iPhone XS Max, iPhone paling canggih kami cipta.”

Ting!

Nampak?

iPhone XR jadi iPhone terlaris. Bukan iPhone Xs.

Model tangga kedua jadi iPhone terlaris. Bukan model utama.

Apa maknanya?

Populariti iPhone XR memberi petanda jelas — harga iPhone lebih elastik berbanding sebelumnya. Pelanggan sudah mula sensitif dengan harga.

Mereka sudah mula memilih iPhone yang ‘cukup bagus’ dan tidak lagi memilih iPhone terbaik yang dilancarkan.

INILAH bukti jelas pasaran sudah mula memanipulasi Apple untuk ubah strategi harga.

Cara Apple memilih langkah seterusnya dalam strategi bisnes mereka ialah dengan meneliti nombor-nombor yang ada dalam bisnes mereka.

Nombor-nombor ini ialah petanda yang merujuk kepada sesuatu perkara yang berlaku dalam bisnes.

Apple tidak boleh abaikan data yang menunjukkan perubahan yang berlaku dalam pasaran. Pasaran berubah, maka Apple pun perlu berubah!

BAB 3: ‘Jurus’ LAIN DI TANGAN APPLE

Ye, Apple terpaksa tukar permainan disebabkan perubahan dalam pasaran.

Tapi…

Tak bermakna Apple kalah dalam permainan ini.

Sebenarnya…

Apple ada jurus terbaru supaya tidak terkesan sangat dengan perubahan dalam padang permainan ini.

Dalam Apple Special Event March 2019, Apple mengumumkan 2 servis baru:
? Apple Arcade
? Apple TV+

Kedua-dua servis ini ialah langganan bulanan dengan harga $4.99 setiap satu.

Inilah ‘penyejuk hati’ Apple untuk potong harga iPhone.

BAB 3.1: KOS TETAP VS KOS BERUBAH

Kos tetap ialah kos yang… errr… tetap. ?

Kos ini tidak berubah dengan setiap penambahan satu unit jualan.

Contoh:
Bisnes A jual 500 unit sebulan, bayar sewa stor RM1,000 sebulan.


Bisnes A jual 2,000 unit sebulan, masih lagi muat stor yang sama, masih lagi bayar sewa stor RM1,000 sebulan.

Pertambahan unit jualan tidak memberi kesan kepada kos.

Kos berubah ialah kos yang… errr… ye betul, berubah. ?

Kos ini berubah dengan setiap penambahan satu unit jualan.

Contoh:
Bisnes A jual 500 unit sebulan, bayar upah pembungkusan RM0.50 (50 sen) seunit. Kos = RM250.


Bisnes A jual 2,000 unit sebulan, bayar upah pembungkusan RM0.50 (50 sen) seunit. Kos = RM1,000.

Pertambahan unit jualan memberi kesan pertambahan kos.

BAB 3.2: KOS berubah ‘MENGEJAR’ PENDAPATAN

Bisnes boleh berada dalam keadaan bahaya apabila kos berubah terlalu tinggi. Dalam hal ini, semakin tinggi jualan, semakin tinggi kos.

Kos akan ‘kejar’ pendapatan. Dan ada situasi yang pendapatan cuba lari tinggi mana pun, kos masih tetap mengekori rapat.

Kos ikut rapat, maknanya untung marginal yang sangat rendah.

Ini saya panggil situasi: Bisnes yang dibunuh oleh matematik.

Juallah banyak mana pun, pertambahan untung sangat rendah sebab nombor tidak membenarkan untung naik banyak.

Naikkan jualan juga akan menaikkan kos.

BAB 3.3: KOS TETAP ‘DUDUK DIAM’

Berbeza pula dengan kos tetap. Kos ini duduk diam dan tidak ‘mengejar’ pendapatan.

Jualan naik, kos ini masih sama dan tetap.

Apa yang berlaku dengan Apple Arcade, contohnya, Apple perlu membayar kos tetap untuk bawa masuk game ke dalam Apple Arcade.

Jualan makin naik, makin naik, sampai satu masa… Jualan akan boleh bayar kos tetap ini (titik balik modal — break even point).

Lepas saja titik balik modal ini, setiap pertambahan jualan akan jadi untung kepada Apple.

Contoh (nombor saya main petik sekadar demonstrasi kira-kira)…

Kos untuk dapatkan game: $60 juta
1,000,000 langganan x 12 bulan: $60 juta (ye, dibundarkan)

Ini situasi balik modal. Kos berjaya ditampung oleh jualan. Tiada lebihan.

Kos untuk dapatkan game: $60 juta
2,000,000 langganan x 12 bulan: $120 juta

Ini situasi untung. Selepas kos tetap berjaya ditampung jualan awal, setiap jualan selebihnya ialah untung.

(Ye, ada kos-kos kecil lain juga — server, operasi dsb. Tapi kos ini kecil dan tidak terlalu ‘mengejar’ kenaikan jualan.)

BAB 3.4: PEMISAHAN KOS VS JUALAN

Dinamik pertalian kos dalam kes Apple Arcade sangat berlainan daripada Apple Music & Spotify.

(Apple Music & Spotify terima duit langganan tetap setiap bulan dan mereka perlu bayar royalti untuk setiap lagu yang dimainkan oleh pelanggan. Kos berubah mengikut jumlah streaming. Kos berubah ini semakin tinggi apabila pendapatan semakin tinggi. Kos berubah ini ‘mengejar’ pendapatan. Apple Music & Spotify tidak boleh lari dari matematik.)

Dengan Apple Arcade & Apple TV+, Apple berjaya pisahkan kenaikan jualan / pendapatan daripada kenaikan kos (revenue vs cost of revenue).

Apa maknanya?

BAB 3.5: KENAPA APPLE TAK BERAPA KISAH DENGAN HARGA IPHONE

Maknanya, pemandu keuntungan terbesar untuk Apple di masa akan datang, bukan lagi pada pendapatan jualan iPhone sebagai produk hardware.

Apple tidak perlu terlalu fokus untuk menjadikan model termahal sebagai model terlaris. Mereka sanggup kehilangan sedikit untung jangka pendek.

Sebab…

Keuntungan lebih besar (dalam jangka panjang) boleh diperolehi daripada pendapatan langganan Apple Arcade & Apple TV+ oleh pengguna iPhone, tidak kira model mana pun, tidak kira tahap harga berapa pun.

Dengan strategi ini, iPhone diletak sebagai front-ent product dan langganan Apple Services sebagai back-end product.

Front-end product ialah ‘pintu’ untuk jemput pelanggan masuk dan kemudian perkenalkan back-end product yang lebih memberi keuntungan jangka panjang.

BONUS: Kenapa Apple lancarkan banyak iPhone?

Sejak iPhone mula dilancarkan pada tahun 2007, Apple perkenalkan satu model sahaja setiap tahun.

Bermula tahun 2013, apabila Apple melancarkan iPhone 5S, mereka juga perkenalkan iPhone 5C. Ini pertama kali Apple melancarkan iPhone versi murah.

Kemudian pada tahun 2014, Apple perkenalkan pula varian skrin besar yang mengiringi model utama: iPhone 6 & iPhone 6 Plus.

Kemudian pada tahun 2017, dalam pelancaran iPhone X, Apple perkenalkan pula iPhone 8.

Kenapa Apple menambah model yang dilancarkan: Ada model baru yang lebih murah & ada varian skrin besar yang lebih mahal?

Untuk menjawab soalan ini, kita perlu faham satu konsep yang dinamakan…

Buka kunci ruangan bonus untuk belajar:
? Konsep yang kita perlu faham untuk dapatkan lebih banyak nilai dari pasaran
? Taktik yang kita boleh buat untuk besarkan pegangan dalam pasaran
? Kajian kes: tingkatkan jualan dari 15,000 unit sebulan kepada 100,000 unit sebulan dengan konsep __________

Ringkasan…

1. Sebelum 2018, model iPhone terlaris ialah model utama. Pelanggan sanggup bayar lebih untuk dapatkan yang terbaik.

2. Jadi, Apple naikkan harga model utama pada tahun 2017 dan kekal sehingga 2019.

3. Bermula 2018, iPhone XR (model tangga kedua) jadi yang terlaris. Pelanggan mula berpuas hati dengan model yang ‘cukup bagus’, tak semestinya yang terbaik.

4. Jadi, bermula 2019, Apple mula kurangkan harga model tangga kedua dan model tahun-tahun sebelumnya lebih daripada potongan harga sebelum ini.

5. Apple mula melebihkan perhatian kepada Apple Services (Apple Arcade & Apple TV+). Apple Services memberi Apple dinamik yang lebih menguntungkan antara pendapatan vs kos berubah (revenue vs marginal cost of revenue).

6. Apple mahu jual lebih iPhone, walaupun bukan model utama. Bermakna, jualan iPhone sebagai produk hardware mungkin akan berkurangan jumlah pendapatannya.

7. Lebih banyak iPhone dijual, tidak kira model mana satu, akan membawa lebih pendapatan dalam jangka panjang.

Pengajaran untuk orang bisnes

1. Ada berlapis-lapis strategi yang kita boleh belajar daripada cara Apple susun produk sehinggalah kepada cara Apple meletakkan harga untuk iPhone.

2. Nombor (harga, unit jualan, pendapatan, untung & kos) ialah ‘bahasa’ bisnes.

3. Kita boleh rungkaikan strategi & fokus sesebuah syarikat dengan melihat nombor-nombor mereka.

PENAFIAN: Analisa ini BUKAN JAMINAN strategi ini berjaya. Ini sekadar nombor-nombor yang jadi petanda untuk kita rancang langkah seterusnya.

Walaupun kita rancang, masih ada risiko tidak berjaya. Kalau kita tidak rancang langsung, LEBIH TINGGI risiko tidak berjaya.

Perancangan strategi begini penting untuk menilai setiap sudut dan meminimakan risiko seminima mungkin.

BRC.my | Made with ❤️ in Putrajaya | hai @brc.my | Privacy policy