Asas berfikir Archives - BRC.my

3 cara belanja duit: Ramai tersangkut kat No 1 sahaja

Duit ialah alat.

Duit itu sendiri tidak boleh beri impak baik atau buruk.

Apa yang kita buat dengan ia yang akan beri akibat baik buruk bagus celaka.

Ramai orang belanja duit.

Tapi tak semua tahu cara belanja duit. Tak pernah semak pun cara membelanjakan duit. WALAUPUN hari-hari buat.

Soalan: Ke mana hala orang bijak membelanjakan duit mereka?

HINT:
ROI

Read more3 cara belanja duit: Ramai tersangkut kat No 1 sahaja

Kenapa jualan tak menjadi? Pelajaran daripada budak 2 tahun

Oleh: Zulfadhlee Ithari

Kebanyakan orang yang baru mula berjinak-jinak untuk berniaga, kita bermula dengan idea (angan-angan) bisnes yang kononnya, paling bermanfaat dan boleh membantu semua manusia di muka bumi Tuhan ini.

Betul, kitalah bisnesman teragung abad ini.

Ini benar sehingga satu peringkat kita sedar, tidak ada seorang pun pelanggan yang lekat malah kawan rapat pun dah tak nak dekat.

Oh jangan risau, anda tidak berseorangan dalam situasi ini sebab ramai yang melalui pengalaman yang sama.

Termasuklah saya!

Sampai satu hari, anak saya yang berusia 2 tahun ajar saya untuk kenal dan tahu kehendak sebenar pelanggan saya.

Apa yang berlaku?

Read moreKenapa jualan tak menjadi? Pelajaran daripada budak 2 tahun

Tip untuk buang rasa takut pesaing jual lagi murah

OK.

Mesti ramai yang dah tahu, dalam semesta BRC, buang harga memang satu dosa besar.

“Tapi, macam mana tak nak buang harga? Saya takut la semua pesaing saya jual murah!” 😱😱😱

Haaaaaa…

Memula tarik nafas panjang dulu.

Bawak bertenang.

Pos ini panjang tau.

Sambil kita bercerita pasal buang harga jual murah ini, sambil saya nak ajar cara memahami kekusutan dalam kepala sendiri.

BONUS ni!

Suka tak, suka tak?

Read moreTip untuk buang rasa takut pesaing jual lagi murah

Tak pandai buat copywriting? Baca ini: Cara buat iklan WALAUPUN tak tahu copywriting!

“Saya tak pandai buat copywriting. Cemana?”

Buat copywriting? Copywriting tu untuk apa?

“Untuk ajak orang beli barang saya la!”

Oh, kena belajar copywriting ke?

“Entah. Tengok semua orang cakap kena belajar copywriting.”

Kalau semua orang terjun lombong, nak ikut jugak ke?

“Er… Tak!”

Nak tak belajar copywriting TANPA belajar copywriting?

Read moreTak pandai buat copywriting? Baca ini: Cara buat iklan WALAUPUN tak tahu copywriting!

PELIK TAPI BENAR: Bisnes tak berkembang sebab ‘berfikiran positif’

Oleh: Mohd Alif Haiqal

Mula belajar bisnes dengan dropship. Lepas 2 tahun masih drosphip.

Salah ke? Tidak salah.

Mula dengan dropship, sekarang sudah jadi stokis. Bisnes berkembang ke?

Tidak, belum berkembang. Diri kita sahaja yang berkembang dan membesar. Bisnes kita belum lagi.

Apa maksud bisnes itu berkembang?

Read morePELIK TAPI BENAR: Bisnes tak berkembang sebab ‘berfikiran positif’