Pelempang bisnes Archives - BRC.my

3 cara belanja duit: Ramai tersangkut kat No 1 sahaja

Duit ialah alat.

Duit itu sendiri tidak boleh beri impak baik atau buruk.

Apa yang kita buat dengan ia yang akan beri akibat baik buruk bagus celaka.

Ramai orang belanja duit.

Tapi tak semua tahu cara belanja duit. Tak pernah semak pun cara membelanjakan duit. WALAUPUN hari-hari buat.

Soalan: Ke mana hala orang bijak membelanjakan duit mereka?

HINT:
ROI

Read more3 cara belanja duit: Ramai tersangkut kat No 1 sahaja

14 + 4 hakikat & realiti tentang iklan FB yang kita wajib tahu!

Oleh: Mohd Alif Haiqal

Ini hakikat dan realiti yang anda patut tahu sebelum mula gunakan FB ads sebagai medium marketing.

Sebelum anda bazir masa dan bazir duit dengan harapan palsu dan mimpi indah tak jejak bumi…

Eloklah baca dulu persiapan ‘perang’ FB ad ini.

Read more14 + 4 hakikat & realiti tentang iklan FB yang kita wajib tahu!

Tip untuk buang rasa takut pesaing jual lagi murah

OK.

Mesti ramai yang dah tahu, dalam semesta BRC, buang harga memang satu dosa besar.

“Tapi, macam mana tak nak buang harga? Saya takut la semua pesaing saya jual murah!” 😱😱😱

Haaaaaa…

Memula tarik nafas panjang dulu.

Bawak bertenang.

Pos ini panjang tau.

Sambil kita bercerita pasal buang harga jual murah ini, sambil saya nak ajar cara memahami kekusutan dalam kepala sendiri.

BONUS ni!

Suka tak, suka tak?

Read moreTip untuk buang rasa takut pesaing jual lagi murah

PELIK TAPI BENAR: Bisnes tak berkembang sebab ‘berfikiran positif’

Oleh: Mohd Alif Haiqal

Mula belajar bisnes dengan dropship. Lepas 2 tahun masih drosphip.

Salah ke? Tidak salah.

Mula dengan dropship, sekarang sudah jadi stokis. Bisnes berkembang ke?

Tidak, belum berkembang. Diri kita sahaja yang berkembang dan membesar. Bisnes kita belum lagi.

Apa maksud bisnes itu berkembang?

Read morePELIK TAPI BENAR: Bisnes tak berkembang sebab ‘berfikiran positif’

Bagaimana bisnes ini boleh rugi ratus ribu walaupun jualan RM3 juta setahun?

Artikel oleh: Mohd Alif Haiqal

Ramai orang sangka, bila jualan bisnes meningkat, bisnes semakin bagus, confirm bagus. Sebab itu semua jadi gila pergi kelas buat marketing dan sales.

Hakikatnya tak begitu. Bisnes ada fasa. Cakap pasal fasa, semua boleh cakap, tapi nak faham dan susun bisnes mengikut fasa… ramai yang pemalas nak berfikir.

Masa jualan 10 ribu, 100 ribu, 1 Juta, 10 Juta, 100 Juta. Setiap nombor yang berbeza memerlukan pengurusan bisnes yang berbeza.

 

Tapi kenapa jualan RM3 juta setahun, bisnes masih rugi?

Read moreBagaimana bisnes ini boleh rugi ratus ribu walaupun jualan RM3 juta setahun?

Kalau anda masih tidak boleh buat jualan dan mulakan bisnes, artikel ini akan menghentak kepala anda…

 

Saya lihat banyak kekeliruan berlaku dalam padang ‘buat duit’ atau terutamanya, padang ‘buat duit online.’

Adakah anda suka tanya soalan seperti berikut…?

Read moreKalau anda masih tidak boleh buat jualan dan mulakan bisnes, artikel ini akan menghentak kepala anda…

Pergi seminar dan belajar benda yang sama, tapi kenapa hasil kita lain-lain?

Dalam karya saya (oh, mungkin pelik kalau orang merujuk kepada kerja sebagai marketing consultant sebagai karya), saya banyak mendapat ilham daripada seni; filem yang bagus, muzik yang bagus; atau sebenarnya, daripada orang seni yang mempunyai taste dan aestetik.

Senang cerita, mereka yang bekerja bukan kerana imbuhan tetapi kerana kepuasan berkarya.

Read morePergi seminar dan belajar benda yang sama, tapi kenapa hasil kita lain-lain?