logo-brc-200.png

PERHATIAN: Pemilik bisnes, pengurus bisnes & pemimpin bisnes…

Apa pemimpin bisnes perlu buat untuk tingkatkan jualan & bina bisnes berkembang bertahan lama dengan tenang tanpa serabut

Sebelum ini saya dah terfikir nak berhentikan staff sebab rasa bisnes tak mampu dah nak hire staff.

Tapi malam ni, buat saya berfikir semula dengan lebih jelas punca & kat mana saya kena fix dalam bisnes saya. It's a major action obviously yg saya kena buat utk saya terus sustain.

Saya rasa lega sebab saya dah jumpa jalan balik. InsyaAllah.

rasa lega and possible sangat utk men'unstuck'kan diri kat level sekarang.

dah lama rasa down sebab tak tau nak buat apa… belajar macam2 dah tapi tak gerak2

now rasa excited nak susun flow business and letak target kat setiap tahap bisnes tu and nak manage betul2

Sebelum ini rasa penat fikir macam macam perkara nak kena buat. Terlampau banyak perkara nak buat sampai memenatkan. Rasa nak menangis buat kerja sampai tak tahu apa saya buat ini.
 
Kelas malam ini, memberi saya pemahaman yang saya kurang direction.
 
Kini, lebih faham nak lakukan sesuatu perkara kena jelas supaya saya. Tidak menangis lagi lakukan kerja. Jadi, sekarang rasa lebih bersemangat untuk grow lebih besar.

Ini masalah yang dihadapi pemimpin bisnes yang mahu bawa bisnes ke langkah seterusnya…

Tidak kira di tahap mana anda berada, mesti pernah rasa masalah di bawah kan…?

Hilang punca tak tahu apa lagi nak buat
Banyak perkara nak dibuat, makin banyak perkara nak difikirkan. Ada 1,001 benda boleh dibuat, tapi tak tahu mana patut buat. Capai itu salah, capai ini salah. 

❌ Mahu bisnes berkembang, tapi diri sendiri masih di tahap sama
Cabaran & masalah bisnes makin lama makin berbeza. Lebih banyak kuasa berfikir & kemahiran buat keputusan tepat diperlukan. Tapi diri sendiri masih beroperasi & berfikir di tahap sama.

Perlaksanaan kerja tak cekap
Kerja makin banyak, staf pun dah ada, tapi takde sistem & workflow yang tersusun. Takde budaya kerja yang bagus dalam bisnes. Kerja susah payah, tapi tak dapat hasil yang berbaloi. Tak tahu cara betulkan & track semua kerja dalam bisnes.

Ada staf, tapi tak tahu efektif ke tidak
Rasa macam tak tahu apa yang berlaku dalam bisnes. Tak boleh tidur memikirkan: berbaloi ke bayar gaji staf ni? Semua orang buat kerja sepatutnya ke? Siapa buat apa? Ok ke hasil kerja masing-masing?

Makin lama, dah lost direction kat bisnes
Sibuk sangat urusan harian. Urus staf, handle meeting, selesaikan masalah itu ini tak habis-habis. Tak sempat fikir jangka panjang. Sekadar buat benda yang urgent depan mata je. Hari-hari buat kerja penat, tapi tengok sebulan dua bulan tiga bulan setahun, macam takde progress!

Sibuk seharian, tapi tak capai impian pun
Asal buat bisnes untuk dapat kebebasan kelapangan dari segi masa & kewangan. Tapi kewangan tak terurus, cash reserve tak bertambah, gaji sendiri pun tak tentu. Masa pun makin lama makin takde. Family time, me time ke laut. Nak tidur pun terngigau-ngigau!

❌ Pengurusan kewangan bisnes huru-hara
Duit selalu short. Tak tahu kedudukan kewangan bisnes. Buat keputusan dalam bisnes pun pakai hentam je. Takde data kewangan & unjuran kewangan ke depan untuk buat keputusan yang lebih baik dalam bisnes. 

❌ Masih sibuk dengan teknik & platform marketing
Bertahun-tahun berbisnes masih lagi dalam mindset macam baru bermula. Masih lagi semata-mata sibuk mencari teknik rahsia magik memukau dalam marketing. Masih sibuk fikir template copywriting. Takde masa fikir perancangan tahap seterusnya.

2 benda ‘pelik & berlawan' yang jadi punca ‘stress & anxiety' pada pemimpin bisnes 😱😱😱

Kenapa kita dilanda ‘stress & anxiety' dalam bisnes? 

1. Kita sebagai pemimpin bisnes stress & resah gelisah disebabkan TERLALU BANYAK pilihan.

2. Kita sebagai pemimpin bisnes stress & resah gelisah disebabkan TAKDE pilihan.

Dua punca BERLAWANAN tapi hasilnya sama.

🤯🤯🤯

TERLALU BANYAK pilihan:
❌ Semua benda rasa nak buat, semua benda kita nak kejar
❌ Kejap buat itu, kejap buat ini; melompat-lompat tak tentu hala
❌  Akhirnya takde satu apa pun FOKUS dengan betul, takde satu apa pun menjadi elok

TAKDE pilihan:
❌ Tak nampak jalan keluar dari masalah
❌ Sentiasa rasa tersepit & terpaksa selesaikan masalah sama hari-hari
❌ Rasa tak berdaya & takde harapan

Betul tak?

Itu kan apa anda rasa?

*kasi angguk itu kapla!*

Tapi…

Dari mana pulak datang masalah TERLALU BANYAK pilihan & TAKDE pilihan tu?

Hidup kita sebagai pemimpin bisnes jadi huru-hara sebab…

⛔️ TAKDE ‘STRATEGIC DIRECTION'!

Takde hala tuju. Jelas maksudnya.

Tak strategik. Maksudnya tak merancang untuk jangka panjang.

Apa impaknya?

1. Takde hala tuju:
❌ Kita takde KEJELASAN; kabur dalam arah tuju
❌ Kita takde prioriti; semua benda kita rasa penting
❌ Terlalu banyak pilihan langkah nak dibuat, tak mampu memilih
❌ Kita tak tahu nak bagi arahan apa dekat tim
❌ Kita tak tahu apa KPI nak letak & macam mana nak periksa hasil kerja tim kita

2. Tak strategik:
❌ Kita berfikiran pendek sekadar hadap benda depan mata
❌ Kita hanya sibuk selesaikan masalah hari ini; tanpa fikir pasal 3-5 tahun ke depan
❌ Akhirnya lepas bertahun-tahun, kita masih di tempat yang sama

Maka, tak peliklah kita jadi huru-hara.

Jadi stress.

Dilanda anxiety.

Banyak masalah bisnes berpunca dari situ…

⛔️ TAKDE ‘STRATEGIC DIRECTION'!

(Sebenarnya, dalam hidup pun sama. Kalau takde hala tuju, hidup kita pun tak ke mana.)

1. Kita gagal beritahu diri kita ke mana arah kita mahu tuju. SEMUA usaha kita tak berpandu. SEMUA usaha kita ‘ikut dan' mana teragak je. Kita bangun pagi, tak tahu apa nak buat.

2. Kita gagal beritahu tim bisnes ke mana arah mahu dituju. Dalam ‘meeting', sembang kosong tak jelas. Kerja mereka takde arah. Kerja mereka takde pemantauan. Tak tau laporan apa nak disemak.

3. Kita gagal sampaikan mesej marketing jelas kepada target market. Nak marketkan apa? Kejap nak jual itu, kejap nak buat ini. Nak usaha gerakkan marketing, tapi nak cakap apa?

📛 Sendiri tak tahu hala tuju

📛 Tim tak tahu hala tuju

📛 Target market pun tak tahu apa kita buat

🔥 Setuju dengan ketiga-tiga poin ini?

Logik kan?

Dah nampak sekarang?

READY nak selesaikan?
💪💪💪

Kalau anda ada masalah macam di atas, jemput belajar lebih mendalam di…

KHAS UNTUK ANDA YANG…

❌ Bertahun-tahun leka & sibuk mencari teknik terhebat gempak meletup magik

❌ Sampai makin serabut, makin pening & makin takut tak tahu mana satu nak buat

❌ Akhirnya bertahun-tahun stuck di tempat sama je dalam bisnes & kerjaya!

✅ Serius mahu bina yang berkembang, jualan meningkat & cash reserve bertambah

✅ Sanggup bertindak dengan teknik yang nampak biasa-biasa, tak hebat tak glamer tak advanced tapi MENJADI!

✅ Mahu belajar ilmu REAL strategi bisnes yang praktikal & logik tanpa perlu ditiup-tiup semangat hype terkinja-kinja mabuk khayalan

Pendaftaran akan tutup dalam masa…

Hari
Jam
Minit
Saat

Amaran:
Ini BUKAN untuk orang yang suka dibuai cerita mimpi indah sembang bulan bintang tak jejak bumi, percaya cara senang nak senang guna teknik rahsia magik, nak kaya tanpa usaha tanpa memberi manfaat & hati tisu mudah sentap dengan dunia REAL bisnes.

Siapa kami?

Saya Bukhari Ramli dari BRC.my.

Kami ialah konsultan & penasihat yang membantu menyelesaikan masalah-masalah & merencana strategi bisnes untuk klien-klien kami yang di tahap 7, 8 & 9 angka jualan tahunan sepanjang lebih 10 tahun ini!

Saya buat program ‘Strategise Your Business' ini…

Untuk jawab soalan & aduan yang saya banyak terima.

Untuk bantu anda yang tercari-cari jalan untuk bina strategi bisnes anda.

READY?

Lebih 30,000 orang pernah menyertai program-program latihan BRC.my

Tuan Nazrul
Klinik Pergigian Famili Kota Damansara

Puan Nora Azmin
IMPreneur Sdn Bhd
Bisnes online pelbagai produk dengan sales team yang besar

Dr Hamidah Mohd Salleh
HND Wellness Sdn Bhd
Klinik Lovina

Tuan Johan
Cinta Gaza Malaysia

Cik Ain Zakiah
MySkinBazar

pakdin-nasty.jpg
Muazh.jpg
Seminar-lompat.jpg

Apa yang anda akan belajar dalam ‘Strategise Your Business'?

Errrrr… kejap! Sebelum itu…

Saya nak bagitau:

✅ Dalam kelas ini kita GO DEEP!

✅ Anda akan dipaksa untuk buat terus dalam kelas jugak & tunjukkan hasil kerja anda (guna ruang chat Zoom)

✅ Saya akan ulas & anda akan terus nampak kat mana salah, macam mana nak betulkan

Sedap kan kelas macam tu?
🎉🎉🎉

Takdelah kelas sembang gebang anda dok nganga je lepas tu dah habis anda BLUR ZIRAFAH tak tahu nak buat macam mana!

Peserta program BRC sebelum ini cakap:

✅ Cara belajar > terus buat > terus dapat feedback macam ni yang buatkan mereka lebih cepat faham & dapat impak maksima

OK. 

Kita teruskan tengok apa kita akan belajar…

What is business

✅ Apa itu bisnes yang sebenar-benarnya — definisi mudah yang ramai orang mungkin tahu TAPI terlepas panjang & buatkan perjalanan bisnes jadi serabut buntu

✅ Formula matematik mudah untuk jadi panduan mudah dalam menyelesaikan banyak masalah bisnes

The Art of Strategy

✅ Ramai orang kerap kali bercakap ‘strategi bisnes', tapi apa bendanya ‘strategi' itu? Kita belajar dulu apa maknanya strategi.

✅ Apa beza strategi vs taktik vs perancangan? Strategi itu matlamat ke? Macam mana rupa strategi yang bagus? Apa yang dikira strategi yang buruk?

The Power of Strategic Direction

✅ Kenapa pemimpin bisnes rasa TERLALU BANYAK pilihan & TAKDE pilihan dalam masa yang sama?

✅ Kenapa pemimpin bisnes perlu perjelaskan Strategic Direction?

✅ Macam mana cara untuk perjelaskan Strategic Direction supaya jadi superweapon kepada bisnes?

Principles of Business Diagnostics

✅ Cara untuk pemimpin bisnes kaji apa masalah sebenar dalam bisnes — supaya tidak bazir masa & duit selesaikan masalah yang bukan ‘problem'

✅ Framework yang BRC gunakan dengan klien-klien selama bertahun-tahun & berkesan gali masalah sebenar

Problem Solving & Decision Making

✅ Bagaimana pemimpin bisnes boleh bina kemahiran menyelesaikan masalah & buat keputusan lebih baik untuk perkembangan bisnes

✅ Apakah halangan & roadblock yang menyebabkan proses buat keputusan dalam bisnes jadi ‘kelabu' — sampai terbuat keputusan yang salah?

Brand Essence & Positioning

✅ Cara perjelaskan apa yang bisnes kita tawarkan — dalam cara yang mudah difahami oleh target market

✅ Bagaimana klien BRC gunakan ‘proses kejelasan identiti' untuk selesaikan masalah keserabutan identiti yang menyebabkan bisnes huru hara tak tahu nak jadi apa

Business model & economics

✅ Kira-kira & nombor-nombor penting dalam bisnes — untuk berfikir secara lebih konkrit & strategik tentang perjalanan bisnes

✅ Strategi pastikan bisnes untung dengan kira-kira di peringkat mikro (per unit) sebelum bina bisnes di peringkat makro (volume)

✅ Strategi manipulasi matematik bisnes — untuk buat ‘mental experiment' di atas kertas dahulu supaya jelas perjalanan sebelum dilaksanakan di dunia nyata

Sales & Marketing Framework

✅ Cara marketing yang betul dalam bahasa paling mudah faham — ramai peserta belajar teknik marketing bertahun-tahun tak faham, belajar 10 minit dengan BRC terus faham!

✅ Perkara penting yang WAJIB difokuskan untuk menjalankan marketing & mendapatkan jualan SEBELUM mabuk dengan teknik entah apa benda — supaya boleh pandu diri sendiri KUASAI ilmu penting

Finance & Cashflow Management

✅ Cara berfikir untuk pemimpin bisnes supaya jadi ‘resource allocator' yang efisien untuk bina kekuatan bisnes

✅ Framework pengurusan kewangan bisnes supaya jadi langkah strategik jangka panjang dalam bisnes

✅ Strategi tingkatkan simpanan syarikat — elakkan bertahun-tahun bisnes dengan kantung bisnes yang kosong

The Principles of Business Leverage

✅ Apa maksud ‘LEVERAGE' & kenapa bisnes kecil patut mula berfikir tentang membina leverage sejak awal?

✅ Bagaimana dari bisnes kecil pun, sudah boleh berfikir untuk besarkan bisnes — dengan membina ‘LEVERAGE POINT' dalam bisnes

Building Effective Team

✅ Cara membina tim bisnes yang mampu menggerakkan operasi & fungsi bisnes

✅ Strategi selaraskan semua ‘kepala' dalam tim supaya bergerak & bertindak sehaluan dengan lebih lancar

Bagaimana kelas ini berjalan?

Kelas ini akan berlangsung dalam 3 sesi (wajib hadir semua, bukan untuk dipilih)

Kelas ini akan berlangsung  secara online melalui Zoom Webinar — peserta tidak perlu buka kamera masing-masing

Mahu daftar yang mana satu?

PAKEJ BASIC

3 sesi LIVE ‘Strategise Your Business':
• 14, 15 & 16 November 2023

PAKEJ GOLD

3 sesi LIVE ‘Strategise Your Business':
•  14, 15 & 16 November 2023, 9-12 malam

Online Group Coaching & Q&A:
• 22 November 2023, 9-12 malam
• Ulangkaji & ulasan modul utama ‘Strategise Your Business'
• Kupasan case study: ‘Problem based learning' supaya nampak aplikasi ilmu Strategi Bisnes
• Sesi soaljawab untuk lebih mencerahkan pemahaman

Video: ‘Kupasan Case Study Business Bottleneck #1'
Kupasan case study sebenar daripada klien BRC
• Bagaimana BRC bantu selesaikan masalah klien yang awalnya tak pasti di mana masalah bisnes sendiri
• Dalam masa kurang 1 jam, klien lebih nampak di mana ‘bottleneck' punca bisnes tersangkut — yang sebelumnya tak nampak pun

Video: ‘Kupasan Case Study Business Clarity #1'
Kupasan case study sebenar daripada klien BRC
• Bagaimana BRC bantu selesaikan masalah klien yang awalnya tak nampak dengan jelas apa patut dibuat untuk gerakkan bisnes yang ‘stuck & stagnant'
• Dalam masa kurang 1 jam, BRC bantu klien dapat 3 metrik utama yang jadi kompas panduan tindakan setiap hari — jelas tanpa kabur-kabur

Video: ‘Kupasan Case Study Business Clarity #2'
Kupasan case study sebenar daripada klien BRC
• Bagaimana BRC bantu selesaikan masalah klien yang awalnya sudah hilang punca & tak nampak jalan keluar bila sales makin lama makin jatuh
• Dalam masa kurang 1 jam, BRC bantu klien jelaskan fikiran sendiri sehingga berjaya sampaikan mandat & target jelas kepada tim untuk dilaksanakan dengan baik

🎬 Akses kepada video & bonus serta template akan dibuka pada tarikh berikut:
23-30 November 2023

PAKEJ BASIC

RM 70
  • 3 sesi LIVE 'Strategise Your Business'

PAKEJ GOLD

RM 120
  • 3 sesi LIVE 'Strategise Your Business'
  • Online Group Coaching & Q&A
  • Video 'Kupasan Case Study Business Bottleneck #1'
  • Video 'Kupasan Case Study Business Clarity #1'
  • Video 'Kupasan Case Study Business Clarity #2'
Popular

Lebih 95% peserta kelas BRC memilih Pakej GOLD!
🏆🏆🏆

Pendaftaran akan dibuka untuk sesi seterusnya…

✅ Daftar waiting list supaya tidak ketinggalan BONUS untuk peserta terawal!

Ada jaminan tak?

Untuk semua program BRC, saya ada satu jaminan mudah:
Jaminan 100% TAKKAN BERKESAN kalau tak buat.

Itu je.

1. Kalau awal-awal dah tanya pasal jaminan, mungkin anda kena periksa semula apa tujuan anda datang kelas.

Ramai yang tanya pasal jaminan sebab tak percaya pada diri sendiri untuk bertindak.

Seriously, saya tak boleh ubah diri anda. Saya ajar cara, anda buat. Semudah itu.

Kelas tak jamin apa-apa.

2. Kalau anda betul-betul nak jaminan sebelum boleh buat keputusan, saya boleh bantu anda buat keputusan lebih mudah.

Masa program nanti, lepas habis separuh masa (sebelum lunch break), kalau anda rasa tiada pun ilmu berguna disampaikan dalam kelas ni & semuanya sampah belaka…

Beritahu kami. Anda akan dapat pulangan wang 200%. Dengan syarat, anda beritahu secara public kenapa buat keputusan begitu.

Fair kan?

Tiada janji bulan bintang

Kalau fikir benda yang berbaloi boleh datang dengan mudah, maksudnya kita berangan lebih!

Anda baca elok-elok page ini.

❌ Saya takde letak jaminan luar biasa hebat bulan bintang jatuh ke riba masuk kelas goyang kaki komfem kaya berair sales meletup limpahan kemewahan kiri kanan bersin pun keluar duit dari lubang hidung. TAKDE!

❌ Saya tak tayang sangat hasil yang orang lain dapat lepas belajar bersama BRC. Walaupun kami ada beribu testimoni bertulis & banyak video rakaman daripada peserta BRC.

Orang bijak pandai tak mudah diperdaya semudah itu. 

Mudah je.

Kita masuk.

Kita belajar.

Balik, kita buat. 

Takde paksaan untuk datang. 

Saya pun tak mengaku sifu, guru, coach, doktor, pakar dan entah apa benda lagi. 

Kita sama-sama manusia. 

Kalau nak belajar sendiri pun, lebih baik. Kita lebih hargai ilmu yang kita dapat lepas bersusah payah cari & buat sendiri.

Saya cuma jemput untuk belajar perkongsian pengalaman saya yang tak seberapa ni. Insya-Allah, kalau ada manfaatnya.

BRC.my | Made with ❤️ in Putrajaya | hai@brc.my