IMG_5316 - BRC.my

IMG_5316

Nak buat bisnes? Bisnes tu apa benda?

Ramai yang nak buat bisnes.
Ramai yang dah buat bisnes.

Tapi…

Mungkin belum faham dengan sejelas-jelasnya: Apa itu bisnes?

Bisnes ikut-ikut orang. Tak pernah faham fundamental & komponen bisnes.

Itulah jadinya kadang mencipta masalah dalam bisnes. Dan bila berlaku masalah dalam bisnes, tak tahu kat mana nak mula pun untuk selesaikan.

Jom kita jawab soalan yang nampak macam senang ni…

APA ITU BISNES?

Baca lagi »

Buntu? Takde idea? Ini cara untuk upgrade kualiti berfikir

Kepala kosong? Takde idea? Jalan buntu?

Kita ni kadang berfikir lama-lama pun tak jadi. Tetap juga buntu.

Mungkin sebab kualiti berfikir kita rendah.

Untuk bantu kita selesaikan masalah, keluar dari kebuntuan & dapatkan idea-idea segar…

Kita kena UPGRADE kualiti berfikir kita.

Senang je.

Masalah ni dah diselesaikan beribu-ribu tahun dahulu lagi.

Macam mana?

Teruskan baca…

Baca lagi »

AirBnb: Dari 3 Tilam Kepada 6 Juta Bilik Seluruh Dunia

Kebanyakan kisah kejayaan bisnes banyak bermula dengan kegagalan. Sama juga seperti kisah kejayaan Airbnb, tetapi kisahnya agak unik.

Mungkin ramai yang tidak mengenali founder Airbnb tapi kisah kejayaan mereka boleh dijadikan pembakar semangat untuk kita capai kejayaan.

Jom kita menelusuri garis masa Airbnb dari permulaan sehingga menjadi ‘Billion Dollar Company’.

Baca lagi »

Perlu ke buat branding? Ini yang anda perlu faham…

Antara salah faham marketing yang selalu orang bisnes buat ialah nak buat branding atau brand marketing.

Ada audiens BRC yang hampir nak buat billboard untuk jenama dia. Alasannya nak bagi orang lain kenal dan tahu pasal bisnes dia.

Bagi kebanyakan bisnes, ini mungkin langkah yang salah.

Perlu ke buat branding? Sesuai ke dengan bisnes kita?

Dalam artikel ini kita akan kupas beberapa isu berkaitan branding ini:
● Apa sebenarnya branding dan marketing?
● Apa cara untuk bina branding bisnes kita?

Teruskan baca…

Baca lagi »