Jadi manusia bernilai tinggi: Belajar cara belajar & berfikir
logo brc 200

Jadi manusia yang tahu hala tuju hidup, bernilai tinggi & dibayar lumayan dengan 3 cara ini...

Ini 5 perkara yang kita mahu dalam hidup…

✅ Ada duit — dibayar setimpal untuk kerja yang kita buat; yang kita kerjakan dalam masa bekerja kita

✅ Ada masa — dibayar cukup untuk masa bekerja, sehingga boleh ada masa luar masa bekerja (masa lapang)

✅ Ada tujuan hidup jelas — tahu langkah yang perlu diambil dalam membina karier & gaya hidup seharian; kurang berteka-teki resah gelisah tindakan hidup

✅ Ada kebebasan memilih — boleh memilih kerja apa mahu kita buat, dengan siapa kita buat, di mana kita buat & bila kita buat; takde rasa terpaksa menghambakan diri pada sesuatu tanpa kerelaan

✅ Ada kepuasan hidup — dapat lihat manusia lain merasa manfaat daripada hasil kerja yang kita buat; percaya diri sendiri beri perubahan kepada hidup manusia lain

Betul tak?
Kalau betul, teruskan baca…

Tapi, kita ada 5 masalah besar ini…

❌ Kita tak tahu jalan hidup yang kita patut pilih — kerja apa, karier apa, bisnes apa patut kita buat

❌ Kita tak reti banyak perkara, kurang ilmu TAPI kita tak reti cara untuk bagi diri kita lebih reti; bila belajar selalu tersangkut tak berjaya faham

❌ Kita kabur kemahiran & ilmu apa kita patut belajar supaya jadi manusia bernilai tinggi; gagal bina kemahiran yang mampu jadikan kita manusia bermanfaat dihargai orang

❌ Kita takde kemahiran berfikir & buat keputusan dalam hidup — lebih banyak ‘melantun' jadi manusia reaktif tanpa mampu kawal hidup sendiri

❌ Hilang kawalan terhadap hidup sendiri — rasa terperangkap tersepit dengan majikan, keluarga, perhubungan, bisnes, ekonomi; jadi ‘penonton' dalam hidup sendiri

Ada masalah macam ni?
Teruskan baca…

Kita boleh capai apa kita mahu dalam hidup & kurangkan masalah di atas dengan 3 cara di bawah…

1. Belajar cara belajar

Semua masalah yang dihadapi kita sekarang PERNAH dihadapi oleh orang sebelum kita.

Malah ada bijak pandai yang hadapi masalah kita sekarang, yang dah BERJAYA selesaikan masalah itu.

Apa masalah dalam hidup kita?

❌ Takut melampau-lampau sampai tak bergerak?
❌ Tak reti urus kewangan?
❌ Anak muda baru mula hidup tak nampak lagi haluan hidup?
❌ Tak reti cara berkomunikasi sampai mampu yakinkan orang?
❌ Tak reti urus masa & pastikan kerja siap?

Masalah ni kan semua dah selesai!

Dah pernah ada orang selesaikan.

Apa kita patut buat?

Belajar je lah dari orang yang dah selesaikan benda ni!

“If you can learn, you can do anything.”

Kalau orang dah selesaikan, dan kita mampu belajar penyelesaian orang tu…

Maknanya masalah kita pun boleh selesai jugak kan?

Ulang tu banyak kali.

If you can learn, you can do anything.

If you can learn, you can do anything.

If you can learn, you can do anything.

If you can learn, you can do anything.

If you can learn, you can do anything.

If you can learn, you can do anything.

If you can learn, you can do anything.

Belajar cara belajar supaya kita boleh ambil penyelesaian yang orang dah buat, supaya kita boleh selesaikan masalah kita.

Lepas belajar… kuasai pula cara SUSUN ILMU dalam kepala.

Keluar masuk kelas, belajar banyak ilmu, tapi sudahnya tak tahu apa benda belajar?

Itulah yang jadi kalau kita campak semua ilmu macam timbunan sampah dalam kepala.

Belajar susun nota. Belajar susun ilmu.

Supaya mudah kita cari & keluarkan semula apabila diperlukan.

BONUS:
Kalau kita reti belajar, kita boleh bina skill bernilai tinggi.

Dengan cara?

Kita belajar!

Dari tak reti, jadi reti!

2. Bina skill yang RARE & VALUABLE

Kita dibayar dengan duit bayaran setimpal…

Kita dibayar dengan penghargaan & hormat…

Kita dibayar dengan rasa terhutang budi…

💪 Apabila kita boleh beri manfaat kepada manusia lain!

Kita boleh beri manfaat kepada manusia lain…

💪 Apabila kita ada kemahiran bernilai tinggi yang manusia lain perlukan!

Berita baiknya ialah…

✅ Kebanyakan kita sudah ada skill bernilai tinggi dalam diri

✅ Kalau kurang, kita boleh belajar (sebab kita dah belajar cara belajar)

Cuma…

Kita perlu ‘jodoh' & ‘kahwin'-kan skill yang berpadanan supaya kita jadi manusia yang RARE (tak ramai macam kita) & VALUABLE (sebab tak ramai macam kita!).

Macam nak memasak menu sedap…

Kalau kita tak cukup bahan-bahan, pergi cari bahan.

Kalau ada banyak bahan-bahan, tak berguna jugak, kalau tak digabungkan dengan kombinasi yang betul menggunakan resepi yang berhasil.

Jadi kita mesti tahu…

🔥 Bahan: Apa skill yang patut kita kuasai supaya kita jadi manusia bernilai tinggi, mampu beri manfaat & dialu-alukan di mana-mana?

🔥 Resepi: Apa kombinasi gabungan setiap skill supaya kita mampu memberi manfaat & diperlukan masyarakat?

MELETUP KEPALA bila kita sedar benda ni — lagi nampak apa skill yang patut dikuasai & rasa lebih senang daripada berpusing tanpa arah!

3. Belajar cara berfikir & buat keputusan

“Eh fikir pun kena belajar ke?”

Iye!

Sebab selalunya kita TIDAK berfikir.

Yang berlaku hanyalah ‘unconscious automatic reaction’, atau bahasa saintifiknya: melantun! 😂

Selalunya:
Orang buat, kita ikut.
Orang join, kita ikut.
Dah terbiasa, kita buat tanpa fikir.

Macam mana nak bina hidup sendiri & buat keputusan hidup tanpa ikut-ikut orang?

💪 Belajar & faham pasal dunia — sebab kita hidup atas dunia

💪 Belajar & faham pasal nombor — sebab matematik & fizik ialah hukum hakam hidup atas dunia

💪 Belajar & faham pasal manusia — sebab kita berurusan banyak dengan manusia (terutamanya diri sendiri!)

Dengan kenal dunia, kenal nombor & kenal manusia…

✅ Kita ada bahan & ramuan yang cukup proses jadi resepi kehidupan berjaya

✅ Kita ada pandangan yang lebih luas

✅ Kita tak mudah tertipu dengan ‘blind spot' yang selama ini terlindung dari pandangan kita

Dan…

Kita pun tahu:
Kerja guna otak dibayar lebih mahal berbanding kerja semata guna kudrat kaki tangan.

CEO, pengurus besar, pengarah jabatan dibayar lebih mahal walaupun mereka bekerja bukannya membanting tulang pun.

Mereka dibayar lumayan untuk kerja-kerja berfikir & buat keputusan yang mereka buat.

Setiap keputusan yang mereka buat mempengaruhi tindakan berpuluh, beratus malah beribu orang di bawah kendalian mereka.

mahu belajar kuasai 3 cara ini supaya anda dapat bina hidup yang anda mahu?

Anda ada pilihan…

A:
Belajar sendiri.
Cari sendiri.
Baca sendiri.
Tapis sendiri.
Buat ‘trial & error' sendiri.

Atau…

B:
Belajar & kuasai 3 perkara di atas dalam kelas ‘Metalearning & Mental Model'.

Macam peserta-peserta yang sudah berjaya belajar dalam kelas ini.

Ada panduan.
Ada ditunjuk jalan.
Jimat masa & jimat tenaga.

Yuran pun murah melampau tak ingat!

“Ini kelas yang paling wow dari BRC. Dari asalnya saya seorang yang bertindak melulu, cepat melatah, sekarang boleh stop kejap. Fikir secara terang tanpa gangguan emosi.

“Rasa rugi tak tahu dari awal. Ceramah kareer paling best. Benda ni patut diajar dari sekolah.”

— Edwin Masripan

“‘Rasa alangkah bagusnya aku jumpa modul ini sewaktu zaman universiti lagi…' – Sebab masa dekat uni, memang saya suka lepak perpustakaan. Tapi masa itu, saya hanya baca buku-buku yang berkaitan dengan bidang saya sahaja. Rasa rugi tak cuba baca buku-buku dalam bidang lain.

Modul ini sangat sesuai untuk mak ayah yang nak bagi anak dia nampak peluang kerjaya di luar sebenarnya luas. Cuma kita pandai tambah nilai diri kita & fahami bagaimana nak keluarkan keunikan dalam diri.”

— Faris Osman

“Saya bersyukur, terharu & nak nangis dengan ilmu ini.

“Membuak-buak rasa nak keluarkan potensi diri!”

— Azreena Mohd Alwi

Apa bendanya ‘Metalearning & Mental Model' ini?

Hai, saya Bukhari Ramli.
Dari BRC.my.

Saya lah yang bercakap dari tadi kat atas tu. BRC.my pulak ialah laman yang anda sedang baca ini.

Saya ialah seorang bla bla bla bla bla. Ah, tak payahlah cerita pasal saya, gambar pun tak clear 😂

Saya hasilkan modul latihan ‘Metalearning & Mental Model' ni untuk audiens BRC.

Untuk jawab soalan-soalan yang kerap ditanya & selesaikan masalah-masalah yang selalu diadukan ke kaunter aduan BRC.

Ada apa dalam program latihan ini?

Dalam sesi latihan ini…

Bukan ada 1…

Bukan ada 2…

Tapi ada 3 komponen penting untuk membina hidup yang buat kita rasa puas!

🤯🤯🤯

✅ Strategi menggunakan skill belajar sebagai SUPERPOWER

✅  Prinsip penting untuk selesaikan apa saja masalah & jadi manusia yang kita mahu

✅ ROADBLOCK dalam proses belajar yang membuatkan kita susah belajar & cepat putus asa

✅  Why, How & What dalam proses belajar

✅ Cara untuk pecahkan apa saja ilmu yang kita mahu kuasai — daripada rasa susah tak boleh belajar jadi senang untuk kuasai

✅ Strategi susun & proses ilmu jadi pembelajaran berkesan — supaya mudah dikeluarkan semula apabila diperlukan

✅ Cara tingkatkan nilai diri — untuk bina karier & hidup puas hati

✅ Kenal ‘ilmu terselindung' yang tak boleh diajar secara terang — supaya kita boleh kuasai ilmu yang tak ramai orang ada 💪

✅ Kategori kemahiran yang patut kita kuasai supaya jadi manusia bernilai tinggi & dibayar lumayan

✅ Strategi gabungkan kombo kemahiran supaya kita ada tawaran skillset yang RARE & VALUEABLE

✅ Strategi merancang kerjaya & kehidupan TANPA rasa stuck dengan pilihan yang biasa-biasa & terhad depan mata

✅ Strategi berfikir menggunakan alat bantuan berfikir yang mungkin kita tak pernah gunakan

✅ 3 bidang ilmu yang kita patut kuasai secara asas supaya boleh jadi manusia yang HIGH PERFORMING di atas dunia ini

✅ Bagaimana memahami dunia dengan ilmu-ilmu yang kita belajar di sekolah & universiti (tapi tak reti gunakan!)

✅ Senarai alat mental shortcut untuk bantu buat keputusan dalam hidup dengan pandangan yang lebih cerah

✅ Prinsip membina kebijaksanaan & pertimbangan yang baik supaya kita boleh dibayar mahal untuk buah fikiran & keputusan kita

“Kelas ni OK ke tak?”

🔥 Batch pertama ‘Metalearning & Mental Model' bermula pada Januari 2021

🔥 Yang anda bakal daftar ini, sesi Ogos 2022, ialah batch yang ke-9

🔥 Setiap satu sesi, antara 400-800 orang peserta

🔥 Ramai peserta yang suka masuk kelas ni berkali-kali — setiap kali ada penambah baikan konten

🔥 Apalah sangat yuran kelas ini berbanding dengan nilai dalam kehidupan yang kita boleh bina

Ini bukan kelas inti angin.

Ini kelas yang padat berempah lemak berkrim.

“Kelas ni sesuai ke tak untuk saya?”

Siapa ‘saya'?

Berhenti minta disuap.

Buat keputusan untuk diri sendiri. 

‘TAKE CHARGE' untuk hidup sendiri.

Kalau mahu 5 perkara dalam hidup seperti di atas tadi… 

Kalau ada 5 masalah besar dalam hidup seperti di atas tadi…

Ini tempatnya!

Ada beribu-ribu maklumbalas tentang kelas ini.

📣 Baca apa kata peserta dalam kotak warna biru. Kami dah pilih untuk anda baca.

Mana satu yang lebih kurang macam situasi anda?

Kalau mereka dapat manfaat, mungkin anda pun sama…

Bayangkan… betapa besar nilainya bila anda kuasai apa yang diajar dalam sesi ini…

🎉 Mampu belajar selesaikan masalah yang bertahun-tahun membelenggu

🎉 Mampu belajar bagi diri reti apa benda yang kita nak buat dalam hidup

🎉 Jelas apa nak dipelajari & skill apa mahu ditambah dalam resume supaya jadi bernilai tinggi

🎉 Faham hakikat ‘ilmu terlindung' yang tak boleh diajar terang-terangan 😱

🎉 Berjaya ‘kahwin'-kan kemahiran dengan super kombo yang bernilai tinggi

🎉 Mampu merancang kerja dengan lebih baik sebab dah kuasai cara berfikir pasal kerja — otak jalan dulu, baru kaki tangan

🎉 Mampu buat keputusan yang lebih baik — bukan bersandar kepada ‘melantun' semata-mata

“Saya rasa lebih yakin untuk selesaikan hampir apa-apa saja masalah, become a problem solver & lebih yakin untuk belajar ilmu yang berat-berat.”

— Shamil Ahmad

“Memang best, dari sesi cara nak berfikir, deconstruct benda yang susah jadi kecil,ke belajar cara short cut nak fikir benda yang selalu jadi dilema untuk fikir. Kadang terfikir macam mana nak buat satu keputusan yang susah itu, dan macam mana orang yang berjaya boleh buat keputusan.

Saya apply dalam buat kerja hari ni. Hasilnya, banyak kerja yang saya takut nak buat, saya cuba buat hari ini. Dan rasa dia macam saya dah boleh lawan rasa overthinking, rasa takut saya. Macam wauu sangat dengan guna Mental model tu.

“Terima kasih juga Tuan share tentang Rare & Valueable itu semalam. Kombinasi triple threat itu memang kalau dari dulu saya sedar, banyak lagi saya dapat capai di hari ini.”

— Abdullah Fikri

“Impak paling besar lepas kelas ini adalah saya ada kesedaran yang saya tak perlu limitkan diri saya pada satu2 perkara. Sebelum ni saya rasa cuma boleh apply kerja yang ada kaitan dengan course saya, tapi choice tak banyak.

“Dalam kelas ni saya sedar, saya boleh belajar apa sahaja dan boleh jadi apa sahaja.

“Saya boleh apply apa sahaja kerja yang saya nak, as long as I become a learning machine!”

— Noor Juniza Noor Mohamad

Berapa nilai semua ini kepada hidup anda?

Berapa umur sekarang?

Bila berjaya kuasai kemahiran ini, berapa tahun boleh guna sampai ke mati?

🔥 Reti belajar untuk selesaikan masalah hidup
🔥 Reti belajar untuk tambah kemahiran
🔥 Pilih kerja & kemahiran yang betul
🔥 Gaji bertambah & jualan meningkat
🔥 Jelas fikiran & buat keputusan betul

x 10 tahun?

x 20 tahun?

x 30 tahun?

Buat congak kira-kira sekarang…

Kalau nilai semua ini TAK LEBIH RM10,000 kepada anda…

Kalau nilai semua ini TAK LEBIH RM50,000 kepada anda…

Kalau nilai semua ini TAK LEBIH RM100,000 kepada anda…

Baik tutup page ini sekarang!

Rendah sangat anda anda letak nilai hidup anda!

G O O D B Y E !

🖐🖐🖐🖐🖐

10

9

8

7

6

5

4

3

2

1

Oh, ada lagi?

Bagus.

Bagi saya sendiri, yang dah lebih 12 tahun belajar konsep mental model, meta learning & skill bernilai ini…

Nilainya kepada saya sudah lebih RM1,000,000 (malah, jauh lebih tinggi!)

Dari segi jualan syarikat — saya fikir strategi & vision untuk bisnes.

Dari segi gaji kerja — syarikat bayar saya untuk perancangan strategi.

Dari segi bayaran fee & komisen — klien bayar saya untuk dapatkan buah fikiran.

Kalau dikira dari segi ketenangan & kejelasan & kuasa memilih, TAK TERNILAI!

Jemput belajar: cara belajar, cara tingkatkan nilai diri & cara berfikir buat keputusan hidup

Ayuh!

Jemput daftar dengan yuran tak sampai RM100 pun.

Melampau murah punya yuran!

Baca dengan teliti supaya anda boleh dapatkan impak besar dari kelas ini nanti…

1. Kelas ini dipersembahkan dalam bentuk video online.

2. Akses video ini dibuka dari 15 hingga 21 Ogos 2022. Maksudnya, ada masa terhad untuk tonton. Tiada masa tambahan.

PENTING:
🔥 Kenapa ada had masa untuk akses?
Tanpa had masa, ramai orang yang TAKKAN tengok pun. Bertangguh bertangguh bertangguh sampai ke sudah tak tengok & belajar.

Ini bukan kelas recycle putar rakaman sama setiap batch.
Setiap batch, konten disusun semula dari awal & sentiasa ditambah baik. Ramai peserta join berkali-kali sebab makin lama makin sedap!

3. Pada 15 Ogos 2022, anda akan dapat link dalam emel untuk tonton video program latihan ini.

Bila mendaftar nanti, pastikan…

1. Isi emel & nombor telefon yang betul.

2. Set dalam kalendar tarikh 15 Ogos 2022. Kalau masa 15 Ogos anda masih tak dapat link kelas, sila emelkan ke hai@brc.my.

📸 Screenshot bahagian ini sekarang!

📆 Tandakan dalam kalendar sekarang!

Pendaftaran kini sudah ditutup

Isi waiting list di bawah supaya tidak ketinggalan pengumuman pembukaan seterusnya…

Pendaftaran akan ditutup dalam masa…

Hari
Jam
Minit
Saat

“Sebelum masuk kelas ni, saya fikir apa kena mengena dengan bisnes. Macam takde hubung kait.

Bila Tuan Bukhari kupas satu-satu, baru tahu apa yang saya perlukan. Terus clear kepala.

“Dulu rasa macam takde guna ilmu belajar di sekolah. Rupanya saya salah. Semua ilmu yang kita belajar boleh guna terutama dalam bisnes.”

— Ahmad Zulkhairi Ahamad Fadzil

“Sebelum ni rasa macam tak berguna. Dah jadi zikir hari-hari dok tertanya nak buat apa dalam hidup.

“Lepas je belajar RARE & VALUABLE terus rasa ‘oh aku kena tambah skill untuk tambah value dalam diri'.

“Rasa lebih teratur & nampak nak buat apa lepas ni…”

— Marini Atikah

“Saya tak dapat bayang kalau saya tersekat dengan mindset saya 5 tahun lepas. Saya tak dapat bayang apa jadi dekat saya & keluarga kalau saya masih di tahap sama seperti dulu.

Kesal kecewa runtuh berkecai hati kalau saya tak diberi peluang untuk belajar ilmu kehidupan sebegini.

— Ammar Yusof

“Rupanya selama ini apa yang saya belajar dalam kelas ni dah ada dekat sekeliling, tapi bila diterangkan dalam kelas baru faham kenapa sesuatu berlaku.

“Kenapa manusia bertindak begitu begini, nampak macam benda tu normal. Tapi di sebalik kejadian tu boleh diterangkan dalam bentuk yang boleh difahami.”

— Nazim Sanusi

“Selama ni teraba-raba apa yang kita boleh sumbang pada dunia. Rasa macam takde bakat atau kelebihan.

Rupanya tak perlu. Senaraikan apa kita bagus, combine dengan cara positioning yang betul. Then we are set for life!”

— Matt Azam

“Metalearning beri saya semangat baru untuk kuasai ilmu baru yang saya perlukan untuk projek baru saya ini.

“Saya boleh serap ilmu baru dalam masa singkat.”

— Mastura Azlina

BRC.my | Made with ❤️ in Putrajaya | hai@brc.my