Home » Buat jualan dengan cara yang betul!

Sudah penat cuba macam-macam untuk buat bisnes…

Tapi masih belum dapat jualan yang ‘sedap’ lagi?

Sertai lebih 1,000 orang yang sudah gunakan marketing plan ini untuk pilih target market yang menguntungkan, kenal masalah prospek, panggil prospek hubungi secara sukarela, close sale dengan 3 tahap yang buatkan mereka tak sabar membeli dan dapat lebih daripada mereka selepas confirm jadi pelanggan!



Ini apa yang anda mahu…

  • Mahu bantu ekonomi keluarga, ibu bapa, anak isteri, adik beradik
  • Mahu langsaikan dan bayar hutang
  • Mahu kurangkan beban suami / isteri yang menanggung
  • Mahu pendapatan tambahan untuk bayar keperluan asas rumah, makanan, pendidikan anak, perlindungan kesihatan
  • Mahu kurangkan pergantungan pada makan gaji dan ada pilihan untuk berhenti kerja
  • Mahu bina hidup yang lebih baik

 

Tapi… Ini masalah yang anda hadapi…

  • “Saya tak reti nak buat ayat iklan tarik prospek.”
  • “Saya dah serik nak buat iklan…”
  • “Susah betul nak dapat pelanggan. Like banyak, takde PM. PM banyak, takde yang close!”
  • “Dah buat iklan, tapi masih takde jualan pun.”
  • “Saya tak reti cemana, kat mana nak buat marketing. Tak tau cemana nak plan semua ni.”
  • “Bila bagi harga, prospek terus senyap cabut lari.”

 

Senang cerita:
Dah buat bisnes berbulan-bulan, sales masih tak boleh stabil cecah RM5,000 sebulan? Mengaku sekarang!

“Ye, saya mengaku…”

Apa rasa macam tu?

“Rasa sedih, malu, nak putus asa, kecewa, marah, bengang, give up, fed up… Semua-semualah!”

 

Anda angguk kepala?

Kalau betul serius mahu ubah keadaan ini…

BACA SAMPAI HABIS!

10 minit ini mungkin mengubah hidup anda.

10 minit je, takkan tak boleh bagi masa sikit kan?

 

 

JANGAN baca kalau anda memang dah terer… ATAU anda tak serius nak ubah keadaan!

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

 

‘Simple Marketing Plan‘…

Ialah program latihan secara online untuk bantu anda faham cara buat marketing daripada basic. Anda akan nampak kat mana selama ini salah buat marketing. Terutama kalau anda memang main tala je buat takde plan yang betul.

Tak payah pergi kelas. Belajar secara online saja dari rumah!

 

Sertai lebih 1,000 orang yang sudah belajar cara buat marketing plan yang tersusun dari awal sampai habis…

 

Terkejut beruk dapat sales

“Alhamdulilah dah setel Simple Marketing Plan (SMP). Nak kata bagaimana dah membantu tu sebenarnya banyak bagi newbie macam saya.

“Sebelum saya buat bisnes, kerja saya main hentam bedal je siapa pelanggan saya. Kiranya saya anggap semua orang nak produk saya.

“Lepas baca ebook mengenai SMP, alhamdulilah saya fokus pada prospek terpilih.

“Selain itu, saya mula hargai pelanggan. Baru saya sedar kos pelanggan baru sebenarnya mahal. Baik jaga pelanggan sedia ada. Database yang sedia ada, saya buat donno je.

“Sekarang ni, baru terkial kial tanya database lama. Alhamdulilah, dapat sales. Terkejut beruk saya.

“Nak kata hasil tu, alhamdulilah, saya dapat pelanggan.”

~ Farid Freddy

Dah tak sabar nak daftar?

Tawaran ini akan tamat dalam masa...

Hari     Jam     Minit     Saat    

 

Nak tahu lebih lagi? Teruskan baca sampai habis…

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

 

Macam mana Simple Marketing Plan bantu anda?

1. Paksa anda FOKUS pada perkara penting dalam marketing

Jangan pening kepala buat benda yang takde hasil. Template Simple Marketing Plan akan PAKSA anda plan benda penting dalam marketing.

Jimat masa buat benda yang mendatangkan hasil! Tak perlu lagi pening sana-sini.

2. Pilih target market tepat

Tembak tepat kepada target market yang menguntungkan, senang dicari, tak banyak cekadak dan yang anda suka berurusan.

Buat apa pilih pelanggan yang tak untung, susah dicari, banyak cekadak & kita tak suka ye tak?

3. Dapatkan lebih ramai lead

Lead = prospek yang sukarela hubungi anda. SMP akan bantu anda dapatkan lebih ramai lead yang anda boleh tukarkan jadi pelanggan.

4. Close sale dengan 3 tahap

Langkah demi langkah mengikut tahap close sale yang betul. Soalan-soalan anda patut tanya lead untuk buat mereka tak sabar membeli!

5. Langkah demi langkah — beserta kerja rumah!

Setiap bahagian dalam Simple Marketing Plan ada kerja rumah. Buat kerja rumah ini untuk lebih faham.

Tak lagi teraba-raba tak tahu macam mana nak buat. Ikut saja.

 


Apa anda akan dapat dengan Simple Marketing Plan?

 

Template Simple Marketing Plan

screen-shot-2016-10-13-at-7-05-10-pmPening buat marketing? Jangan risau…

Isi saja 9 kotak kosong dalam template ini, senang je nampak macam mana nak buat marketing.

Tak faham macam mana nak isi template ini? Ada 5 panduan untuk bantu anda!

 

Panduan Simple Marketing Plan (24 muka surat)

smp-cover

  • Jalan paling singkat buat duit — Kalau sudah cuba macam-macam tapi masih tak dapat hasil, mesti sebab anda buat shortcut yang sesat. Belajar shortcut yang betul di sini!
  • Rukun-rukun marketing — Benda yang WAJIB ada dalam marketing. Percayalah… RAMAI yang tak tahu benda ni!
  • Case study: Cari pelanggan sebelum ada produk — Stress tak kalau produk dah ada tapi takde orang beli? Ikut case study ini untuk faham macam mana cari pelanggan dulu, baru buat produk. Jangan terkejut… Ini case study produk yang anda kenal!
  • Langkah pertama dalam marketing — Paling penting kena buat dulu…

 

Panduan SMP: Prospek (42 muka surat)

smp-fasa-1

  • Kesilapan biasa semasa buat marketing — Anda mungkin buat silap ini, memang susah untuk buat marketing berkesan!
  • Idea PELIK yang buatkan marketing lagi senang — Bukan saja senang, dapat lebih untung pulak tu!
  • Formula 5 langkah A-K-S-E-$ untuk cari target market — Langkah demi langkah cara pilih target market yang menguntungkan, senang dicari, tak banyak cekadak dan yang anda suka berurusan. Lengkap dengan scoring system untuk pilih target market terbaik!
  • Soalan-soalan anda patut tanya untuk tahu kenapa pelanggan membeli — Kalau tahu kenapa pelanggan membeli, lagi senang untuk buat mereka beli!
  • ‘BAHAYA’ buat bisnes online — Bukan tak boleh buat bisnes online, tapi elakkan buat silap ini…

 

Panduan SMP: Lead

smp-fasa-2

 

Bahagian 1 (22 muksa surat):

  • 2 mazhab menjual — mana satu yang sesuai untuk anda?
  • Kenapa iklan kurang sambutan
  • Cara untuk panggil prospek muncul kan diri — Biar prospek angkat tangan dan menyerah diri untuk membeli
  • 4 contoh ‘magnet’ prospek — Gunakan magnet ini untuk menarik ramai prospek menyerah diri

 

Bahagian 2 (28 muka surat):

  • Kenapa manusia membeli — Kalau tak tahu ni, anda tak boleh menjual!
  • 3 tahap close sale — Gunakan FORMULA ini untuk close sale
  • ‘Permainan’ dalam kepala bakal pelanggan yang anda kena faham — Beli? Tak beli? Mana satu mereka akan pilih?
  • Bila masa boleh buat hardsell?

 

Panduan SMP: Pelanggan (18 muka surat)

smp-fasa-3

  • Cara tingkatkan bisnes dengan mudah — Cara paling mudah dan kos murah untuk tingkatkan jualan
  • Bagaimana bina kesetiaan pelanggan
  • Kekalkan momentum pembelian — Buat pelanggan terus membeli

 


Siapa yang buat Simple Marketing Plan ni?

buk-kejut-2

Hai. Salam ‘alaikum.

Saya Bukhari Ramli daripada BRC.

 

 

Kerja kami ialah bantu orang bisnes macam anda untuk faham benda-benda yang basic dalam marketing dan bisnes.

Kami tekankan BASIC supaya anda boleh fikir pasal marketing & bisnes dengan lebih mudah.

Alhamdulillah, sudah ramai yang ‘dicuci’ dengan konten yang BRC hasilkan.

Apabila sudah faham basic dan buat keputusan betul dalam bisnes… Barulah bisnes boleh kembang! Tambah pekerja, urus pekerja, bina syarikat dengan cara yang betul.

 

Apa kata klien-klien BRC? Tengok video ni…

 

 

Mengubah mindset bisnes & kehidupan

“BRC mengubah hampir 90% mindset saya. Mindset tentang bisnes. Mindset kehidupan.

“Terima kasih BRC. Terima kasih Tuan Bukhari.

“Saya lebih jelas dengan matlamat hidup saya. Apa yang ingin saya capai dan bagaimana saya ingin mendapatkannya. Saya lebih yakin membuat keputusan.”

~ Halim Sallehuddin

 

No bullshit advice!

“No-bullshit advices.

“Sebelum ini bisnes jenis hentam keromo. Lagipun syok sendiri sebab rasa dah baca buku sangat banyak. Dah follow macam-macam orang. Rupa-rupanya tiada satu benda: check and balance. BRC beri buah fikiran yang tak konvensional, tapi obvious.

“Satu benda basic yang buat saya terfikir, “aduhai, basic giler benda ni. Tapi aku tak nampak.””

~ Ashraf Latif, Shariah Auditor

 

“Macam mana kalau saya tak pandai tulis ayat?”

 

Tak payah risau.

Apa ayat paling power untuk pujuk prospek munculkan diri dan beli dari kita?

Kita bagi saja sebab kuat untuk dia beli. Apabila kita tahu apa masalah dia, faham apa keinginan dia dan kita beri apa yang dia mahu, itu sudah cukup!

Itu saja. Tak perlu tulis ayat gempak pun.

Ramai dah yang tak pandai tulis ayat tapi boleh buat marketing plan power lepas kenal pelanggan dengan betul.

 

“Macam mana kalau belum / baru nak mula bisnes?”

 

Lagi elok!

Anda tak terikat pada mana-mana produk.

Dah ramai orang sebelum anda yang ada produk, tapi takde pelanggan. Produk sangkut!

Anda bebas untuk cari prospek, kemudian baru cari produk.

Dengan cara ini, anda akan JAMIN produk boleh laku SEBELUM ada produk.

Ada case study dalam SMP, jual produk sebelum ada produk. Anda mesti terkejut sebab produk tu anda pernah dengar!

Lagi elok anda belajar semua ni SEBELUM mula bisnes. Nanti bila mula bisnes, anda dah sedia tahu mana nak cari prospek, macam mana nak panggil mereka datang, macam mana nak close sale sampai dia beli.

 

“Bisnes/produk saya sesuai ke guna Simple Marketing Plan ni?”

 

Simple Marketing Plan bukan teknik atau taktik.

Simple Marketing ialah PRINSIP untuk memahami macam mana pelanggan kita membeli dan macam mana untuk mempengaruhi manusia membeli.

Teknik dan taktik mungkin berubah. FB ads berubah. IG ads berubah.

Tapi…

PRINSIP tidak pernah berubah. Fitrah manusia sama saja. Manusia beli, mesti ada sebab!

Kalau bisnes anda berurusan dengan manusia…

Kalau anda menjual pada manusia…

Simple Marketing Plan sesuai untuk anda!

 

Bisnes / produk / servis yang sesuai untuk belajar asas marketing dengan Simple Marketing Plan:

  • Produk kecantikan / kesihatan
  • Insurans / takaful / unit trust / perancangan kewangan
  • Klinik kesihatan / farmasi
  • Pusat kecantikan / spa
  • Bengkel kereta / motor
  • Restoran / kafe
  • Kedai buku
  • Butik fesyen
  • Penulis buku / pelukis komik / kartunis / artis
  • Kedai perabot / lampu / hiasan dalaman
  • Servis web design / graphic design / programming / app development
  • Servis photography / videography
  • Konsultan (e.g. perunding imej, hartanah)
  • Servis profesional (e.g. arkitek, akaun, undang-undang, company secretary)
  • Travel agent / travel planner
  • Pengurusan acara / katering / kanopi
  • …macam-macam lagi!

 

 

“Semalam masa present Business Plan guna Fasa 1, punyalah confident sampai investor cakap: “Okey, bila boleh submit full plan?”

“Lepas habis semua fasa SMP ni, pitching petik jari saja.”

~ Nurul Adzura

 

Berapa pelaburan untuk sertai SMP?

 

Berapa harga yang selalu anda bayar untuk dapatkan satu ebook? RM70? RM120?

Dapatkan:

  • Template Simple Marketing Plan bernilai RM50
  • Panduan Pengenalan Simple Marketing Plan bernilai RM30
  • Panduan Simple Marketing Plan: Pilih & Dapatkan Prospek bernilai RM90
  • Panduan Simple Marketing Plan: Dapatkan Lead untuk Munculkan Diri bernilai RM70
  • Panduan Simple Marketing Plan: Close Sales bernilai RM70
  • Panduan Simple Marketing Plan: Tingkatkan Nilai Pelanggan bernilai RM90

Harga keseluruhan pakej ini ialah RM400.

Tapi…

 

Pelaburan anda untuk dapatkan pakej lengkap ini HANYA RM140 SAHAJA!

 

BONUS! Daftar cepat untuk dapatkan video-video bonus ini…

  • Kesilapan newbie bisnes dalam memilih bisnes — Elakkan tersalah pilih bisnes yang buang masa tapi tak dapat hasil
  • Ramuan rahsia yang ‘hilang’ daripada resepi kejayaan anda — SATU benda penting yang anda tidak buat, sebab itu macam-macam benda buat, masih tak dapat hasil!
  • Cara buat pelanggan setia dan suka refer kawan-kawan — Apa beza bisnes yang boring (orang datang beli sekali) VS bisnes yang orang setia (beli berkali-kali)?
  • Cara cari idea bisnes yang menguntungkan yang anda suka buat — Workbook dan video untuk bantu anda cari bisnes yang seronok dibuat dan menguntungkan

 

Tawaran ini akan tamat dalam masa...

Hari     Jam     Minit     Saat    

Mudah untuk newbie buat marketing

“Waaaahhh… bestnya! Template macam ni yang saya fikir, kalau ada mudahnya nak cerita pada newbie untuk buat marketing.

First time bila saya tengok template SMP ni, uwaaaaa… rasa nak nangis! Awatlah dolu-dolu tak ade template macam ni nak buat marketing? Kalau dulu, hentam kromo aje nak buat marketing. Sekarang ni, beruntung korang tau, ada template macam ni. Korang juz baca panduan yang di beri dan isi aje template kosong tu.

“Mudah ya amattt… Newbie tak faham apa Avatar tapi kalau sebut target market diorang tahu. Macam mana nak cari target market, bila dah tahu target market, macam mana nak cari dan macam mana nak guna. Bila plan marketing kita dah proper buat, kita dah nampak langkah demi langkah perkara yang BETUL yang patut kita buat.

Tak adalah kita ni, asyikkkk lah nak pi seminar marketing situ, seminar gempak sini.. kita belajar buat mende BASIC aje dulu, tak payah nak hype, fancy bagai. Dari situ, kita akan nampak MUDAH nya sale masuk… 😉

“Walaupun nampak simple, tapi SMP ni dah LENGKAP dan bila korang siap isi, yeayyy!! akan nampak terang seperti bulan penuh perjalanan bisnes korang. Tak percaya? Tak percaya sudah, namamu Bedah…”

~ Sheda Said

 

Guna SMP, team lebih faham

SMP adalah benda yang mudah giler nak dilaksanakan dan bagi chah jelas terang benderang sangat apa yang BR cerita dalam ni.

“Bagi yang baru atau lama buat bisnes adalah dicadangkan untuk dapatkan SMP ni. Bagi yang baru akan rasa wow inilah dia benda yang dicari.

“Bagi yang dah mula bisnes pun, apa yang diajar dalam SMP sangat membantu dalam menyusun gerak kerja team.

“Seriyes bagi chah, chah dapat idea lepas baca SMP dan implement dengan team apa yang sepatutnya mereka buat. Sebelum ni chah buat tapi mungkin tak guna kaedah yang betol jadi antara team yang tak faham. Bila susun atur balik ikot apa yang SMP, team lebih jelas dengan apa yang patut mereka buat dan fokus.

“Terima kasih BR ilmu Simple Marketing Plan ni sangat membantu chah. Terima kasih daun keladi Nanti nak ilmu lagi”

~ Chah Maisarah

 

Berapa nilai pakej ilmu ini kepada anda?

 

Mahalnya?!

Come on…

Anda nak murah semata-mata ke?

Tak kisah kalau konten sampah dan tak berkesan asalkan murah?

 

Baca ni…

Pelanggan tak mahu harga murah.

Pelanggan mahu harga berbaloi dan berkesan boleh setelkan masalah dia.

 

Kalau anda masih lagi komplen pasal harga mahal…

Mungkin sebab tu anda sendiri tak pandai buat tawaran berbaloi pada pelanggan.

Mungkin sebab tu anda masih mengeluh tentang persaingan harga dan tak pandai jawab bila pelanggan komplen mahal.

 

Berapa nilai ilmu ini kepada anda?

Kalau anda tidak boleh buat apa-apa yang menguntungkan dengan ilmu membina tawaran ini, memang anda tidak layak dan tidak perlu mendapatkan ilmu ini.

Memang anda akan rasa mahal.

Kalau anda rasa mahal, mungkin program ini bukan untuk anda.

Takpe. Tak perlu sertai.

 

Nak ubah keadaan atau nak komplen je lebih?

Ramai orang cakap nak berjaya. Nak ubah keadaan.

Tapi…

Tak ramai orang sanggup usaha. Komplen je lebih. Tak mahu berubah. Tak mahu usaha.

Kalau anda tak reti usaha, memang anda rasa apa-apa pelaburan ilmu semuanya mahal.

 

Tanya diri anda soalan ini…

1. Sudah berapa lama anda berpusing-pusing tempat sama tanpa hasil? Nak teruskan lagi macam sekarang?

2. Apa nilainya pada anda apabila anda dapat pilih target market tepat dan menguntungkan dengan jelas? Senang kerja tak kalau anda dapat SCORING CHART untuk pilih target market dengan mudah?

3. Apa yang bestnya kalau anda dapat panggil prospek yang tepat munculkan diri?

4. Berapa banyak jualan anda boleh meningkat apabila anda ada plan untuk KOREK masalah pelanggan dan TANYA soalan yang buatkan mereka tak sabar membeli? Mudah tak close sale anda nanti?

5. Berapa peningkatan nilai pelanggan apabila anda tahu cara untuk buat pelanggan suka membeli banyak dan bawa kawan-kawan mereka sekali beli dengan anda?

 

Berapa nilai semua ini pada anda?

Kalau anda boleh usaha, yakin pada diri sendiri untuk buat sampai dapat…

Pakej ilmu ini memang untuk anda!

 

Mudah isi template dengan ada panduan SMP

“Selepas 2 kali saya baca panduan ini, saya rasa ianya cukup untuk ‘newbie’ bermula. Semua soalan yang terlintas dalam kepala saya untuk mengisi template telah berjaya dijawab dengan baik dalam panduan ini.

 

“Ni jalan singkatnya. Dapatkan panduan Simple Marketing Plan. Dijamin lebih ringan dan mudah hadam untuk cernaan otak dan minda anda.

Dengan Panduan yang diselangi dengan latih tubi/kerja rumah akan mengelakkan pembaca boring. Siap satu ‘task’, kita akan sambung baca next task dan buat. Secara keseluruhan, panduan ini lebih ringan untuk dihadam dan TERBAIK.”

~ Zulhazlie Ngah

 

Tengok je template SMP, terus senyum 🙂

“Selama ni rasa susah sangat nak buat. Tak tahu apa nak buat dan mana yang patut buat dulu. Bila baca buku marketing susah nak faham last sekali memang tak buat langsung.

Bila tengok je template SMP ni terus senyum sebab sekali pandang je boleh nampak hala tuju bisnes.

“Yang takde asas marketing pun boleh buat sebab diajar dari A sampai Z siap dengan contoh lagi. Penerangan dia macam tengah bercakap dengan tuan bukhari, tak macam buku teks. Sekejap je boleh habis dan tak perlu pergi kelas mahal berhari-hari nak belajar marketing.

“Yang paling best sekali saya dah ada satu modul nak ajar staff marketing. Bagi je modul SMP ni staff cepat faham dan pandai, kita pun senang nak explain.

“Terima kasih jimatkan masa, tenaga dan wang saya.” 😊

~ Sharifah Fuzainy

 

Bertindak segera: Jaminan tiada risiko!

 

200-guarantee-no-risk

Masih tak dapat buat keputusan?

Sertai dulu.

Nanti boleh tanya soalan. Buat kerja rumah. Isi template.

Buat dulu. Rasa dulu.

RUGI kalau tak merasa sendiri…

RUGI kalau ketinggalan dan melepas, asyik tengok orang lain je yang dapat.

 

Cuba dulu.

Kalau lepas buat semua kerja rumah dan isi template nanti anda rasa tak membantu langsung, kami akan refund duit anda DOUBLE!

DOUBLE tuuuuuuuuuu…!

 

Apa lagi alasan anda?

Saya buat macam ni untuk bagi anda boleh buat keputusan dengan mudah. 

Takde lagi alasan.

Takde rugi apa pada anda.

Antara nak dengan tak nak je…

 

“Ya! Saya mahu rancang marketing plan saya dengan betul! Dah penat buat macam-macam serabut sana sini tak tau hala tuju dan takde jualan…”

  • Saya mahu pilih target market tepat, panggil prospek hubungi saya, convert mereka dengan 3 tahap close sale dan tingkatkan nilai pelanggan
  • Saya tahu ilmu yang saya belajar dalam Simple Marketing Plan ini akan bantu saya belajar marketing dari asas dan buat jualan dengan betul
  • Saya tahu pelaburan saya berbaloi apabila saya dapat hasil daripada aplikasi ilmu ini
  • Saya tahu pembelian saya dilindungi jaminan dua kali ganda pulangan wang
  • Saya berjanji untuk ikut setiap modul dan siapkan kerja rumah dan isi template yang diberi

 

Tawaran ini akan tamat dalam masa...

Hari     Jam     Minit     Saat    

.

.

P.S. Berapa lama lagi anda mahu terpusing-pusing di tempat yang sama?

1 tahun, 3 tahun, 5 tahun lagi… Anda bangun dari tidur, kat mana tempat anda?

P.P.S. Apa benda paling buruk akan berlaku kalau anda dapatkan pakej ini? Anda keluarkan RM140 sahaja. Kalau tak puas hati, saya pulangkan. Double pulak tu! Anda tidak rugi apa.

Kalau anda rasa pakej ilmu ini mahal, cuba fikir betapa mahalnya jika anda teruskan macam sekarang…

Apa benda paling buruk akan berlaku kalau anda TIDAK dapatkan pakej ini? Hanya anda boleh jawab soalan itu.

 

“Alhamdulillah saya dah guna templete SMP ni dari fasa 1 hingga fasa 3. Dari Prospek bertukar jadi lead, lead bertukar jadi pelanggan.

Jika korang masih blur-blur nak kenal siapa pelanggan korang elok korang baca elok-elok fasa 1 ni. Ikut formula AKSE$ yang diberikan. Kerja dah dimudahkan. Korang cuma kena berfikir. Perah otak sikit, jangan malas.

“Fasa 2 lead membayangkan anda dah pun mempunyai bakal-bakal pelanggan, tapi bagaimana cara nak menarik mereka-mereka ni menjadi pelanggan yang membeli. Semua diterangkan dalam fasa 2 ni. Mudah sangat nak faham.

“Fasa 3 pelanggan, bila dah jadi pelanggan mestilah kita kena jaga pelangggan. Apa peningkatan nilai yang kita mahukan dari seorang pelanggan. Layanan terbaik yang perlu kita berikan. Bukan tinggalkan mereka-mereka ni, habiskan duit cari pelanggan baru pulak.

Saya sangat rekemen korang beli SMP ni. Simple, mudah faham apa yang perlu korang buat dalam proses marketing. Terima kasih Tuan Bukhari Ramli atas usaha murni ni. Semoga terus membantu menunjuk jalan kebenaran. saya bagi 5 bintang :)”

~ Faiezah Md Ali

 

“Beli stok pada harga X dan jual pada harga X+Y. Buat dan ulang. Itulah rancangan saya semasa mula berniaga lama dulu. Beza pemasaran dan jualan pun saya tak tahu. Simple plan, beli dan jual.

“Kemudian barulah saya tahu, ianya tak semudah itu. Beberapa tahun kemudian, sebahagian stok barangan masih ada di rumah saya, tidak terjual. Saya tiada pelan pemasaran.

“Kemudian saya belajar sedikit demi sedikit dari buku-buku Mat Saleh. Hadam buku-buku yang tebal-tebal. Kalaulah ada ringkasan untuk buku-buku ini, kata saya. Bagaikan dapat membaca isihati saya, Bukhari Ramli datang membawa sinar: Simple Marketing Plan (SMP).

“SMP membuatkan saya terimbau masa dulu. Kalaulah-kalaulah datang menerpa. Kalaulah dulu saya jumpa panduan sebegini dulu, dll Inilah satu panduan mengenai pelan pemasaran yang perlu anda ada.

“Ia mengajar anda, langkah demi langkah, bagaimana untuk menukar prospek kepada lead kepada pelanggan kepada tukang kempen yang mempromosi produk anda, walaupun sekarang ini anda masih belum ada produk. Dalam satu perkataan, saya simpulkan panduan ini: Signifikan.”

~ Ashraf Latif