Home » Kuasai Tabiat Capai Matlamat

APA YANG MENGHALANG ANDA  CAPAI APA ANDA MAHU?

Tengok komen-komen MENAKUTKAN ini…

Hilang hala tuju, tak tau nak buat apa

Tak tahu apa nak buat, akhirnya tak buat

Takde masa, takde disiplin, takde hala tuju

Takde fokus, hilang semangat, putus asa

Tak tau macam mana nak kekal semangat

Tak plan kerja, takde masa


Banyak bertangguh


Adakah anda macam ni jugak?

 

Saya Bukhari Ramli, konsultan di BRC.

Dan saya akan bantu anda selesaikan masalah anda ini. Macam mereka di bawah ini…

Tengok pula mereka yang sudah berjaya selesaikan masalah tadi…

Dulu sibuk sampai takde masa tapi kerja tak siap-siap juga. Sekarang kerja setel tapi boleh ada masa lapang pula!

Bertahun saya cari ‘ubat’ untuk masalah bertangguh saya ni. Macam-macam artikel & ebook saya baca. Panduan KTCM Tuan betul-betul menyentap diri saya. Mengubah diri saya.

“Dulu saya sibuk buat banyak benda. Rasa macam produktif. Tapi bila tengok balik.. Entahlah apa yang saya buat.

“Lepas saya belajar dalam Panduan KTCM ni. Hidup saya, kerja saya lebih teratur. Semua kerja siap.

“Ironically, Kerja yang saya buat semua dapat siap. Dan saya ada banyak masa.”

Izzat Amir Hamzah

Berjaya berhenti merokok tanpa ubat yang mahal! Senang je buang tabiat buruk kalau tahu caranya…

“Sebelum ni saya seorang perokok tegar. Masa zaman rokok murah selamba je saya hisap rokok Dunhill merah 2 kotak bersamaan dengan 40 batang setiap hari. Lama kelamaan harga rokok semakin mahal.

“Tapi sebagai perokok tegar itu bukanlah penghalang untuk saya teruskan merokok. Apalah sangat harga rokok yang mahal tu berbanding dengan rasa kepuasan yang dinikmati hasil dari merokok jenama Dunhill merah tu…

Saya terjumpa iklan dari BRC tentang ‘KUASAI TABIAT CAPAI MATLAMAT’ katanya boleh ubah tabiat, jadi saya pun cubalah try beli.

“Dalam video pertama KTCM diajar tentang [3 langkah aturan tabiat]. Benda ni lah yang saya paham dengan cepat dan terus dapat ubah tabiat buruk dan boleh buat tabiat baru yang saya suka bila-bila masa je asalkan faham aturan tabiat.

“Serius membantu gila!! Saya boleh ubah tabiat buruk saya dengan hanya mendengar video pertama sahaja. Tak sangka pulak video ke-3 adalah cara nak ubah tabiat walhal saya berjaya ubah tabiat buruk hanya dengan paham video pertama.

“Saya nak ubah tabiat buruk saya iaitu menghisap rokok. Apabila masuk hari kedua dan ketiga memang rasa susah sangat-sangat nak berhenti merokok..mana taknya perokok tegar kot.

Sampai ke hari ini saya langsung tak hisap rokok dan pada saya dah kira berjaya berhenti merokok. Rupanya senang je nak buang tabiat buruk ni asalkan paham caranya.

“Serius cakap harga tu murah sangat-sangat berbanding dengan tabiat buruk yang boleh diubah tanpa perlu pergi kelas motivasi yang mahal-mahal, tanpa perlu makan ubat yang mahal.”

Hassan Abd Rahman

Buang: perangai bangun lambat
Tambah: tabiat baru baca buku

“Kadangkala sikap bertangguh punca kita gagal mengatur kehidupan.

“Alhamdulillah, KTCM telah bantu saya ubah beberapa tabiat terutamanya sikap bertangguh.

Tabiat buruk yang saya sudah berjaya buang: Tabiat lambat bangun pagi. Kadang-kadang dulu dah bangun, tapi lepak dulu. Sudahnya tertidur balik dan bangun dalam keadaan kelamkabut.

“Tapi alhamdulillah sekarang bangun dah takde nak liat-liat.

Tabiat baru: bila dah bangun pagi, lepas hantar anak ke sekolah saya balik rumah baca buku dan lepas tu baru ke tempat kerja.

“Terima kasih kerana share ilmu dan pendekatan yang orang anggap remeh tapi ia adalah punca kita gagal baiki kehidupan iaitu tabiat buruk yang kita dah buat bertahun-tahun buat secara automatik.”

Muhammad Syubaili Shuib

Takde susah sangat bina tabiat
Berjaya bina tabiat workout & tidur awal

“Alhamdulillah, saya dah go through semua video KTCM.

“Nak UBAH dan MULAKAN habit baru TAK PERLU berfikir – berdilema lama, BUAT JE!

Once kita dah mula buat habit tu kita akan rasa takde la payah sangat sebenarnya habit tu nak buat and kita start suka dengan habit tu dan kita rasa nak buat lagi.

“Contoh habit yang saya sekarang dah start jadikan sebagai routine ialah workout waktu petang. Start je 6.30 ptg tanpa pikir panjang saya start je workout. Tak yah pikir-pikir dulu.

“Sebelum ni bila saya nak workout mesti rasa malas la penat la kejap lagi la takde tenaga la. Macam-macam alasan lah.

“Habit satu lagi saya sekarang dah mula buat, time waktu nak tidur start je da baring. Terus lelap mata tidur takde dah pegang phone. Sebab sebelum ni sebelum nak terlelap mesti layan fb, instagram, tengok youtube sampai drag pukul 2 pagi.

Selama ni punca saya tak cukup tidur sebab habit tengok phone sebelum lelap ni la. Memang tak produktif jadi hari esok tu kalau tidur tak cukup. So sekarang saya dah tak tengok phone lagi. Start je baring nak tidur terus pejamkan mata. Esok pagi bangun tidur pun awal.”

Muhammad Syahiid

Urusan rumah selesai, urusan bisnes pun selesai!

“Dalam masa 1 hari, saya dah begitu efisyen guna masa untuk kerja seharian sebagai surirumah dan urus anak-anak.

Bila urusan rumah teratur, saya boleh buat kerja untuk perniagaan lebih efisyen.

“Perkara yg membuang masa telah pun saya lupakan dan buang terus. sekarang ni saya nak fokus dan ulang semula video. untuk nak buat pecahan kecil kerja, dan buat task yg penitng demi mencapai matlamat/goal.

“Doakan saya ye tuan. Terima kasih byk2 kerana meluangkan masa menyediakan video ni. Semoga tuan sekeluarga dirahmati Allah dan diberi kesihatan yg baik.”

Jazmiladina Husin

Senang je nak ubah habit

“Memang betul apa yang video ni cakap.

“Saya baru faham kenapa saya buat 1 benda tanpa berfikir. Padahal benda tu tak elok pun.

“Semalam dah cuba baiki 1 habit, ada nampak impak positif. Tak sangka habit ni senang ja nak ubah.”

Suffian Salahuddin

Apa beza antara dua situasi yang sangat berlainan ini?

Kenapa ada orang boleh buat kerja dan capai matlamat dengan mudah macam hero…

Sedangkan kita selalu rasa malas, bertangguh buang masa dan rasa macam putus asa dengan diri sendiri?

Sebenarnya…

Anda tak perlukan ‘motivasi’ dan semangat meluap-luap untuk buat kerja yang sepatutnya dan ubah hidup anda!

Apa yang RAMAI orang fikir pasal motivasi semuanya salah!

Mereka yang telah berjaya macam yang anda baca kat atas tadi tu…

Sudah berjaya kuasai mindset yang betul untuk:

✔️ Berdisiplin urus masa sendiri tanpa bergantung pada semangat dan motivasi

✔️ Buang perangai bertangguh kerja

✔️ Buang perangai malas dan suka melepak meleweh

✔️ Buang perangai yang tak baik eg. merokok, tidur lewat, buang masa, banyak tengok TV dsb

✔️ Mulakan tabiat baru yang lebih baik eg. baca buku, bersenam, solat awal waktu, bangun awal pagi, pergi kerja awal dsb

✔️ Fokus buat kerja yang ada depan mata tanpa gangguan, kerja siap

✔️ Berjaya ubah hidup mereka ke arah yang lebih baik

 

Nak jadi macam mereka?

Memperkenalkan…

 

Program latihan Kuasai Tabiat Capai Matlamat (KTCM) ialah program latihan video online 6 modul yang membantu anda untuk kuasai tabiat, kuasai masa dan kuasai hidup anda…

Sertai hampir 1,000 peserta yang sudah berjaya mengusai tabiat dan sudah dalam perjalanan untuk mencapai matlamat mereka.

Dalam 6 modul video ini anda akan sedar betapa mudahnya kuasai tabiat kalau anda tahu caranya.

Kalau anda mahu to do list, productivity app, kalendar yang fancy dan macam-macam tool yang canggih tapi tak membantu… Anda boleh Google.

Kalau anda mahu baca tips-tips yang buat anda rasa best tapi tak membantu sangat, pun boleh Google je.

Tapi kalau anda serius untuk kuasai dan kawal hidup anda sendiri…

Program latihan ini untuk anda.

Sekaranglah masanya!

 

Versi upgrade!

Semua maklumbalas yang anda tengok di page ini ialah maklumbalas kepada versi pertama KTCM.

Sekarang KTCM sudah di-upgrade untuk versi yang lebih baik.

Ada tambahan video modul. Ada case study peserta-peserta lepas. Ada tambahan konten baru.

Bayangkan…

Versi yang lama pun peserta lepas dapat hasil macam ni. Apa jadi apabila anda dapat KTCM v2.0?

Apa anda akan belajar & praktik dalam program ini…

VIDEO 1: KENALI TABIAT DAN DIRI SENDIRI

Tabiat ialah senjata yang hebat.

Kita pecahkan aturan tabiat supaya kita kenal dan boleh ‘tundukkan’ ia. Kita mahu jadi TUAN kepada tabiat, bukan jadi MANGSA tabiat.

Dengan aturan tabiat ini saja, anda akan boleh ubah tabiat dengan mudah.

Kita akan tengok satu kajian tentang kejayaan yang dijalankan selama lebih 40 tahun. Dari sini anda akan kenal apakah satu sikap yang menentukan kejayaan.

“Alhamdulillah lepas saya tengok yang pertama, saya sudah mula masukkan 30 minit dalam jadual saya untuk saya belajar  perkara baru setiap hari.”

Ahmad Amsyar Abdullah

“Dalam video pertama KTCM diajar tentang [3 langkah aturan tabiat]. Benda ni lah yang saya paham dengan cepat dan terus dapat ubah tabiat buruk dan boleh buat tabiat baru yang saya suka bila-bila masa je asalkan faham aturan tabiat.

“Serius membantu gila!! Saya boleh ubah tabiat buruk saya dengan hanya mendengar video pertama sahaja.

Hassan Abd Rahman

VIDEO 2: KENALI PENGARUH MASA KEPADA DIRI

Bagaimana kita mahu habiskan masa?

Mahu buat kerja atau tonton TV?

Mahu makan nasi sepinggan penuh atau bersenam?

Mahu terus tidur sedap bawah selimut atau keluar bekerja dengan semangat?

Semua pilihan kita ditentukan oleh 5 ‘penapis’ yang tentukan cara kita luangkan masa.

SALAH cara kita susun 5 ‘penapis’ ini, memang huru hara hidup kita tak tentu haluan.

KUASAI 5 ‘penapis’ ini supaya kita dapat kuasai masa kita sendiri.

“Dengan video kedua ini, baru saya faham tentang bagaimana saya buat keputusan tanpa sedar dalam hidup ini.

“Ia memang benda yang penting.”

Suhili Nain

VIDEO 3: CARA MULAKAN TABIAT BARU YANG LEBIH BAIK

Kita gunakan aturan tabiat yang kita belajar dalam video 1 untuk mulakan tabiat baru yang lebih baik dalam 4 langkah sahaja.

Apa yang anda mahu buat?

Apa yang anda mahu capai?

Apa tabiat baru yang anda mahu mulakan?

IKUT saja 4 langkah yang mudah diikuti ini untuk mulakan segera!

“Saya sekarang ni cuba untuk mulakan tabiat workout lepas balik kerja sebelum berbuka. Target 10 minit workout saja. Berkesan!

Alhamdulillah, makin hari, makin rasa best workout. Saya dapat bentuk tabiat bersenam. 

“Selain itu, saya juga sudah ubah tabiat buruk iaitu tidur lambat kepada tidur lebih awal.”

Shamil Ahmad

VIDEO 4: CARA BUANG SIKAP BERTANGGUH & TABIAT BURUK

Kita lihat dulu apa punca-punca:
+ Tabiat buruk
+ Sikap bertangguh

Apabila sudah tahu puncanya, mudah saja kita buang sikap bertangguh dalam 5 langkah.

Saya sudah buat perubahan dari bertangguh kepada terus buat. Saya rasa lebih fokus kepada apa yang saya mahu buat.

“Selama seminggu saya sudah buang tabiat lambat bangun dan kini sudah boleh bangun awal, terus buat workout dan ke pejabat lebih awal dari sebelumnya.”

Mohd Saidin

VIDEO 5: KUASAI PERSEKITARAN KUASAI TABIAT

Membina tabiat yang susah akan jadi mudah apabila kita kuasai persekitaran kita.

Bina persekitaran yang baik untuk bina DIRI SENDIRI yang lebih baik.

Teknik ‘Pandang Luar Tingkap’ akan paksa anda buat kerja — bagaimana kerja fokus 3 jam boleh dapat hasil lebih daripada orang kerja 8 jam tanpa fokus.

Kita boleh ubah hidup besar-besaran dengan mula ubah tabiat kecil saja — yang dinamakan keystone habit.

“Dapat apply 15min pandang luar tingkap. And then bila dah abis 15min, rasa syukur dapat baca buku, dapat buat plan.

Mohamad Izuan Jalil

*BARU*
VIDEO 6: MOTIVASI VS DISIPLIN VS SISTEM

Ini MODUL TERBARU yang tiada dalam versi sebelum ini!

Apa beza antara motivasi dan disiplin?

Apakah SILAP FAHAM besar ramai orang tentang motivasi & disiplin yang membuatkan mereka sesat & tersangkut tak dapat bergerak menuju masa depan yang lebih baik?

Bagaimana menggunakan kedua-dua KUASA ini untuk perkembangan diri yang lebih baik?

Bagaimana membina SISTEM HIDUP yang lebih baik untuk membina kehidupan yang lebih baik?

“Dahulu, saya banyak bergantung pada motivasi diri. Kalau hendak melakukan sesuatu perkara saya kerap bangkitkan motivasi diri. Hal ini menjadikan saya stress jika motivasi saya jatuh ketika itu.

“Kini, alhamdulillah, saya percaya pada disiplin diri. Jika saya hendak berjaya, saya perlu lebih berdisiplin dari sebelum ini.

“Alhamdulillah. Program ini banyak membantu saya dalam merubah diri.”

Najwa Khalil

Program latihan video ini akan disampaikan secara berperingkat melalui emel. Ikut sahaja langkah demi langkah yang dihantar terus kepada anda.

“Siapa yang patut join program latihan ini?”

PROGRAM LATIHAN INI BUKAN UNTUK ANDA JIKA…

Anda sekadar suka komplen TANPA mahu bertindak.

Komplen pasal ekonomi, komplen pasal orang lain, komplen pasal bos. Tak jadi apa kalau anda sendiri tidak mahu bertindak. Program ini bukan kuasa magik untuk ubah diri anda.

Anda suka salahkan orang lain, benda lain TANPA rasa mahu bertanggungjawab.

Apa-apa yang jadi dalam hidup anda, mesti anda yang kena bertanggungjawab.

Anda tak sudah-sudah mencari tips dan taktik.
Tips dan taktik ialah perkara luaran. Ia benda mudah untuk dicari dan buat anda rasa puas hati dengan diri sendiri sekejap tapi tak berkesan.

Anda masih meleweh-leweh tak ketentuan hala.
Meratap hiba bersedih takkan bawa ke mana. Kalau diri sendiri tak mahu, orang lain pun takkan boleh bantu kita.

PROGRAM LATIHAN INI MEMANG UNTUK ANDA JIKA…

🔥 Anda serius untuk kuasai masa, kuasai tabiat dan kuasai diri sendiri.

🔥 Anda serius untuk ubah nasib hidup dan capai matlamat yang anda mahu.

🔥 Anda sudah cuba macam-macam untuk tingkatkan diri anda tapi tak berkesan.
Anda sudah cuba ikut tips-tips dan taktik untuk ubah tabiat tanpa hasil.

🔥 Anda tak mahu lagi rasa malas, rasa bertangguh, rasa tak fokus buat kerja.
Anda sudah rasa muak dengan keadaan diri sendiri yang tak menentu dan tak ke mana bertahun-tahun dah.

🔥 Anda sanggup usaha dan labur masa beberapa jam seminggu untuk praktikkan apa yang dipelajari dalam program ini.
Anda sanggup berusaha untuk buang tabiat buruk dan mulakan tabiat baru yang berpanjangan.

🔥 Anda tahu perjalanan ini susah dan ada banyak turun naik tapi anda sanggup usaha untuk kawal apa yang anda mampu kawal.

“Macam mana nak sertai?”

INI MASA ANDA…

Apa tabiat buruk yang anda ada?

Sudah berapa tahun anda ada tabiat buruk ini?

Berapa nilainya pada anda jika anda boleh hapuskan tabiat buruk ini?

 

Apa pula kerja-kerja yang anda mahu mulakan tapi masih tak mula-mula?

Sudah berapa tahun anda simpan niat baik ini?

Apa anda akan dapat kalau anda berjaya buat?

Berapa nilainya pada anda jika anda berjaya buat terus tanpa tangguh-tangguh?

 

Saya jemput anda…

…untuk kuasai tabiat, kuasai masa dan kuasai hidup anda.

…untuk bina kehidupan yang anda mahu, bukan sekadar hidup.

…untuk capai matlamat dan impian yang anda simpan sekian lama.

Yuran pelaburan anda untuk sertai program latihan video online Kuasai Tabiat Capai Matlamat ini hanyalah RM70 sahaja!

Ya.

Jangan tak percaya.

RM70 sahaja.

Anda dapat 6 video.

Atau cuma RM11.67 satu video.

Mesti berbaloi kan bayar RM11.67 satu video untuk ubah hidup anda?

Bayangkan impian yang anda boleh capai dan kehidupan yang anda boleh bina apabila anda berjaya kuasai tabiat, kuasai masa dan kuasai hidup seharian…

Berjaya baca buku & fokus buat kerja tanpa gangguan

(Saya berjaya) membaca buku ilmiah sekurang-kurangnya 5 muka surat sehari. Tapi biasanya sampai 20 muka surat sekali hadap kalau topik yang dibaca tu sangat menarik.

“Sebelum ini saya buat kerja dalam 10-15 minit dah mula main handphone. Buka telegram/whatsapp, FB, youtube dan main games. Dah bermain2 dalam 1/2 jam baru sambung balik kerja. Dalam 15 minit kemudian mula main2 balik.

“Macam tu lah hari-hari dari masuk kerja sampai petang.

“Sekarang, sebelum saya mulakan kerja, saya settlekan dulu semua emel, offkan notification semua sosial media apps di handphone.

“Dengan cara ini, saya boleh bekerja terus menerus sehingga 3 jam.”

Syahril Badli

Macam-macam cara nak berubah, tapi tak jalan…

Macam-macam cara buat kekunun nak berubah tapi tak berjalan. Hangat-hangat taik hangit.

“Rupanya kena faham punca dan step by step. Jangan banyak fikir. Tau cue dan terus buat. Habit memang tak perlukan untuk kita berfikir..terus jalan.

“Terima kasih tuan perkongsian ilmu mahal ini.”

Fadhilah Hussin

“Boleh percaya ke ni? Entah-entah video biasa je.”

Terpulang kepada anda untuk menilai sendiri…

Anda mungkin ada rasa ragu-ragu.

Ada 2 je pilihan anda…

1. Terus rasa ragu-ragu dan tinggalkan page ini. Tutup terus. Dan tak tahu apa kesannya pada anda.

ATAU…

2. Simpan ragu-ragu tu sekejap. Baca semua maklumbalas peserta sebelum ini. Ambil keputusan untuk buat dan tengok apa kesannya pada anda.

Pilihan di tangan anda.

Mana pilihan yang lebih bagus untuk masa depan jangka panjang anda?

Perkongsian dari hati, bukan sekadar nak menjual

“AlhamduliLlah. Terima kasih kepada Tuan Bukhari. Apa yang tuan kongsikan memang dari hati. Bukan sekadar nak menjual.

Yang saya paling suka adalah dapat buang tabiat bertangguh. Sekarang, bila tengok jam ada je masa nak buat apa yang perlu.

“Kalau sebelum ni, bila tengok jam saya banyak fikir dulu, ‘nanti tak sempatlah, lamalah, takpe lepas ni buat’.

“Sekarang tak lagi. Buat je, banyak kerja siap, dan masih ada masa.

“Dalam bab ibadah sama. Kadang bila nak buat ibadah sunat, banyak fikir, letihlah, ikut mood. Sekarang, buat je. Bila dah buat baru dapat tahu kemanisannya walaupun penat.

“Saya harap tuan sentiasa dalam Rahmat Allah. JazakaLlahu khairan kathiro.”

Mohd Jamri Mohd Naji

Ingatkan video biasa-biasa je…

“Video ini membantu saya berfikir kenapa saya buat sesuatu perkara.

“Dan cepat-cepat ubah kepada tabiat baru jika tabiat lama itu merugikan masa saya.

“Pada awalnya saya ingat video ni biasa-biasa jer. Alhamdulillah, ia membantu saya buat sesuatu yg lebih bermanfaat dlm hidup saya.

“Tq Tuan Bukhari kerana hasilkan video seperti ini.”

Faris Osman

Ingatkan lepas bayar, senyap terus…

“I dah beli banyak ebook, panduan, but when I raised a question, i received no answer.

“Macam once money credited into their bank account, no more further communication is made.

“I initially thought you were just like the rest. i am truly sorry for being judgmental.

“You are…actually, different. Thank you for being you.”

Hazwani Ishak

CUBA DULU… TIADA RISIKO PADA ANDA!

Kalau anda takut untuk bertindak mendapatkan panduan ini, jangan risau! Saya bantu anda buang rasa takut itu.

1. Panduan ini harganya RM70 sahaja. Kalau anda rasa tidak berbaloi untuk keluarkan RM70 untuk kenal dan kuasai tabiat anda sendiri, tak mengapa. Tidak perlu dapatkan panduan ini! Saya serius.

2. Kalau anda serius mahu kenal dan kuasai tabiat untuk capai matlamat anda…

Dapatkan saja panduan ini!

Tonton video dan ikut kerja rumah yang diberi pada setiap video.

Kalau anda rasa tidak berbaloi, tidak suka dan tidak berhasil…

Beritahu tim saya melalui emel di hai@brc.my dan nyatakan apa yang anda sudah buat.

Kami akan bantu anda jika anda terbuka untuk dibantu dan mahu bantu diri sendiri.

Jika masih tidak dapat hasil walaupun selepas anda buat sepenuhnya, kami akan pulangkan duit anda 200%.

Berapa anda bayar untuk panduan ini, kami bayar double!

Setuju?

Tiada apa lagi yang anda patut takut kan?

Soalan dan jawapan…

“Program latihan ini macam mana?”

Program latihan ini akan dihantar melalui emel. Anda akan dapat video-video latihan secara berperingkat.

Tonton setiap video beberapa kali untuk bagi faham. Lagi baik tonton perlahan dan berkali-kali sampai dapat satu video, daripada tengok tonton banyak video tapi tak dapat apa.

“Dijamin berkesan ke?”

Saya tak mahu bodohkan anda dengan janji bulan bintang. Saya pun bukannya Tuhan nak menjamin apa-apa.

Saya cuma boleh jamin TAK BERKESAN kalau anda tak buat. 😂

Program ini telah diuji dan disertai hampir 1,000 peserta. Lihat apa kata mereka dan nilaikan sendiri…

“Macam mana kalau saya ni memang takde motivasi?”

Dalam program ini anda akan lihat bagaimana untuk membina sistem hidup tanpa perlu bergantung kepada motivasi.

Sebenarnya anda hidup dengan panduan yang salah selama ini.

Program ini akan RESET kepala otak anda supaya berfikir tentang tindakan, motivasi dan disiplin dengan cara yang betul dan berkesan.

“Macam mana program latihan ini membantu?”

Tiada benda pelik dan tahyul dalam program latihan ini.

Kita cuba fahami psikologi dan mindset sendiri. Manusia ada fitrah sendiri dalam bertindak dan menghasilkan tabiat. Tabiat terhasil secara automatik selalunya, tanpa kita sedar.

Apa yang kita buat dalam program ini ialah balik kepada asas pembentukan tabiat. Kita KACAU pembentukan tabiat buruk dan KEMBANGKAN tabiat baik secara sedar.

“Macam mana kalau saya tercicir?”

Jangan risau…

Anda boleh kembali tonton video ini bila-bila masa.

Masing-masing ada speed masing-masing. Jadi anda boleh tonton video ini semula, berkali-kali.

“Berbaloi ke semua ni?”

Cuba tengok semula…

Kebanyakan orang hidup secara automatik. Ikut saja flow yang ada.

Tak pernah tahu tentang pembentukan tabiat, cara urus emosi, cara urus masa dan CARA URUS HIDUP SENDIRI.

Fikirkan…

Anda sertai kelas/seminar/kursus beribu-ribu, nak buat bisnes, nak berjaya dalam karier, nak berjaya dalam pelajaran…

TIDAK AKAN berjaya kalau tidak disertakan dengan buat.

Belajar ilmu POWER sekalipun takkan jadi kalau tak buat.

Anda susah untuk buat kalau TIADA TABIAT yang bagus.

Bayangkan anda join kelas harga RM1,500…

Bayangkan anda enroll PhD…

Bayangkan anda buka bisnes sendiri…

Bayangkan anda mahu bina karier…

Tapi tak menjadi kerana tabiat yang tak betul.

APA JADINYA?

Jadi berbaloi atau tidak melabur untuk belajar tabiat SEBELUM melabur buat benda lain?

Berjaya nampak aturan tabiat yang automatik

“Perkara yang menarik perhatian saya ialah aturan tabiat.

“Saya dah mula nampak aturan tabiat bagi setiap perkara negatif yang saya nak ubah tapi masih buat.

“Bila dah buat baru saya menyesal. Tapi lepas tu buat lagi.

“Memang automatik seperti yang tuan katakan.”

Rodzi Rahim

Terasa seronok buat kerja sampai selesai, prestasi kerja meningkat!

“Alhamdulillah tabiat yg telah saya lakukan adalah BUAT JE….

Sampai terasa seronok lakukan apa sahaja sehingga selesai berbanding sebelum ini terasa berat nak mulakan sesuatu pekara..

“Terima Kasih buat Tuan Bukhari Ramli telah sedar saya dari dibuai mimpi…

“Alhamdulillah juga sekarang prestasi potensi kerja saya meningkat.”

Raja Hafinaz

Soalan yang anda perlu tanya kepada diri sendiri ialah…

1. Apa yang aku nak capai?

2. Apa yang menghalang jalan aku nak capai matlamat aku?

3. Apa yang aku boleh buat?

Ye, semua orang ada masalah…

Masalah duit.

Masalah masa.

Masalah stress.

Macam-macam masalah!

Soalnya: Apa yang anda nak buat pasal benda tu?

Takkan nak komplen sampai ke sudah?

Komplen takkan menyelesaikan masalah.

Komplen takkan bawa anda ke mana-mana.

Sebagai manusia yang diberi kudrat, anda ada pilihan…

Apa yang anda mahu buat?

Sudah sampai masa untuk bertindak!

Nak baca lagi maklumbalas peserta? Silakan… 😉

Block semua gangguan & godaan yang kacau kerja

“Jutaan terima kasih Tuan.

“Sangat membantu dan lebih jelas bagaimana boleh kita mengawal pemikiran dan perbuatan mengarah kepada merealisasikan apa yang diri sendiri mahukan.

“Alhamdulillah. Setelah menamatkan sesi video terakhir, habit pertama yang saya buat buang ialah block semua godaan dan focus pada apa yang saya nak buat. Saya limitkan pendengaran saya pada bunyi-bunyi dengan fokus guna earphone, pada pandangan dengan duduk di bilik dengan mengunci pintu, pada fikiran saya dengan hentikan melayar lain-lain website yang tidak berkaitan dengan kerja yang saya fokus.

“Saya juga mula revise balik aturan cue yang pernah saya cipta sebelum ini, dengan meletakkan time block bagi setiap kerja yang dirancang, memastikan kerja yang dibuat mudah, cepat dan tidak membebankan.

Timbulkan rasa seronok nak buat dan buat lagi. Insya-Allah.”

Ezat Isa

Tinggalkan tabiat buang masa, banyak masa untuk buat kerja!

“Hmm..video tu TERLALU pendek dan TERSANGAT ringkas penyampaian ilmunya. Tapi impak dia TERLALU BESAR kalau betul-betul fokus mengaplikasikan ilmunya.

“Saya baru dengan KTCM. So it takes some time to kick the bad ones out. Yet, saya praktikkan apa yang dikongsi dan slowly ada yang berubah.

“Benda sesimple ni saya tak pernah nak ambil peduli sampai tertrigger menjadi routine yang create habit yang rewardnya “kepuasan diri” dengan membuang masa dan duit.

Tabiat buruk paling obvious yang saya cuba tinggalkan, movies marathon after isha’. Cool! Alhamdulillah rasa banyak benda boleh buat waktu malam!

“Dan, apa saja terlintas nak buat (positive things), saya buat je.

Hmm..tabiat baik? Hmm..saya jadi sentiasa alert dengan setiap action saya.

“Kalau saya lama buat sesuatu pada satu2 masa tu, saya akan pause dan fikirkan reward action (pleasing who). Paling best, I do slowly stop procastinating! Alhamdulillah.

“Terima kasih! Anyway, I can’t thank you enough sir, may Allah reward your sincere effort to help us! Terima kasih!“

Raihanah Mansor

Sudah ada masa untuk buat bisnes part time…

“Saya sudah lepasi umur belia. Seingat saya spanjang hidup ini, belum pernah saya jumpa cara yang tuan ajarkan.

“Mungkin ada, tapi saya tak faham. Namun dari cara tuan terangkan, saya sangat-sangat tersentak.

Semudah itu sahaja rupanya. Mengapa selama ini tidak terfikir langsung. Memang saya terkejut. Langkah yg sebegitu kecil ada impak yg sangat besar.

“Terima kasih tuan atas penerangan yg mudah difahami. Saya bukan peniaga, tetapi kakitangan awam. Ilmu tuan sangat2 berguna untuk saya uruskan tanggungjawab saya.

“Dan cadangan saya selepas waktu kerja, berminat nak bisnes sambilan. Namun rasa macam tak cukup masa. Waktu kerja memang perlu fokus kerja hakiki. Bila balik rumah, uruskan anak2 pula. Memang tak cukup masa.

“Namun selepas mendengar video panduan tuan, rasa masih ada masa untuk saya selit untuk bisnes.”

Aliasak Marzuki

Penerangan yang mudah untuk difahami dan dihadam…

“Saya suka dengan cara penyampaian dan susunannya. Membantu untuk saya faham dan hadam satu-satu, fasa demi fasa dalam mengenali dan kuasai tabiat bermula dengan mengenal pasti komponen tabiat, faktor mempengaruhi kita membuat keputusan melalui pandangan kita tentang waktu hingga kepada panduan untuk kita kuasai tabiat menggunakan komponen tabiat.

Penerangan Tuan Bukhari mudah untuk saya faham dan email yang dihantar berperingkat memudahkan saya untuk lebih faham.

“Dalam video pertama dan kedua ada beri kerja rumah, jadi melalui kerja rumah tu memang sangat membantu saya lebih faham dengan tabiat saya secara praktikal dan realitinya.

“Setakat ni saya telah mula cuba perlahan-lahan aplikasikan 4 langkah yang diajarkan dalam video ketiga disamping sentiasa kenal tabiat saya melalui komponen-komponen tabiat yang diajarkan.”

Hanz Jamaludin

Customer happy sebab order siap cepat & berkualiti
Kurang marah dengan anak-anak

“Alhamdulillah banyak perkara baru yang saya belajar. Antaraya:

1. Saya tak suka tangguh kerja saya akan buat je ikut gerak hati

2. Saya dapati masa saya lebih “berkat” terutamanya jika saya solat on time

3. Bila kerja siap on time, saya kurang stress dan boleh spend masa untuk keluarga

4. Customer pun happy sebab saya dapat siapkan order dengan cepat dan berkualiti (saya seorang tailor)

Antara tabiat buruk yang saya dah buang:

1. Tak tangguh kerja

2. Tak mengadap HP lama-lama untuk perkara yang tak penting (mutekan hp ikut masa)

3. Sentiasa mindset saya mesti boleh buat dalam keadaan enjoy tanpa stress

4. Kurang marah-marah dgn anak-anak sebab selalu buat sepah (saya pun ajar mereka jgn tangguh kerja)

“Alhamdulillah, walaupun saya tak la ikut 100% sempurna seperti yg diajar, tapi hasilnya tetap berbaloi utk diri saya.

“Insya-Allah saya akan improve sedikit demi sedikit di masa akan datang. Aamiin.”

Zariah Sulaiman

Gunakan perubahan tabiat dalam rutin kehidupan harian

“Pada awalnya saya langgan KTCM kerana ingin membina bisnes baru bermula baru dengan panduan langkah yang betul.

“Tapi yang ketara perubahan tabiat kini saya gunakan KTCM dalam rutin kehidupan harian.

“Dulu selalu sangat solat lewat / akhir waktu kadang-kadang lalai sampai hujung waktu baru tunaikan sedangkan solat 1 kewajipan yang perlu diutamakn. Pastu jarang-jarang solat berjemaah.

“Akhirnya kerap-kerap tonton video KTCM & dengar ulang-ulang audio KTCM banyak kali bagi diri sedar.

“Sampai bila nak biarkan tabiat buruk kuasai diri. Mulai sekarang mesti ubah tabiat. Kuasai tabiat baik & jadikan kebiasaan.

“Terima kasih atas perkongsian ilmu. Semoga Allah menerima amalan kita dan dihitung sebagai amalan-amalan baik & diredhai.”

Muhamad Saipobahrin

Dulu macam tak sure nak join…

Dulu macam tak sure je nak beli KTCM Tuan Bukhari Ramli ni, tapi prinsip saya “If you never try, then you will never know”– Tak cuba maka tak tahu.

“So saya beri peluang pada diri sendiri untuk cuba ambil tahu apa azimat yang ade dalam video KTCM ni.

“Alhamdulillah, perubahan kecil ini adalah permulaan yang baik.

“Semoga saya boleh TAUBAT NASUHA dari tabiat-tabiat buruk saya dan istiqamah dengan routine baru yang lebih baik. InshaAllah.

“Terima kasih Tuan Bukhari Ramli kerana berkongsi ilmu yang sangat bernilai buat saya yang KAKI TANGGUH (dulu). Semoga Allah merahmati tuan seisi keluarga. Ameen.”

Noor Hanisah

Isteri, mak & ayah pun puji perubahan diri…

“Saya sangat-sangat terkesan dengan panduan KTCM. 

Saya lagi mahu nak berubah lepas tonton panduan tuan daripada dengar ceramah di masjid atau di televisyen..

“Apa perubahan yang saya alami:

1. Saya takde tangguh-tangguh sembahyang dah. Bila notification sampai (10 minit awal) terus anbil whuduk dan standby.

2. Saya tak tangguh-tangguh kerja. Saya dh ada mindset ‘buat terus’.

3. Setiap pagi bangun awal. Dapat tahajud dan sembahyang sunat sebelum subuh.

4. Dapat konsisten sedekah setiap pagi. Sebelum ni asyik-asyik lupa dan buat-buat lupa.

“Saya masih baru dan banyak lagi nak ubah, tapi saya ucapkan terima kasih pada tuan sebab hasilkan panduan ni.

Isteri, mak dan ayah pun puji perubahan saya. Semoga berkekalan. Amin.

“Semoga pahalanya berterusan sampailah di akhirat.”

Uwais Azizan

Cara pelik tapi berkesan!

“Saya terlebih dahulu ucap terima kasih video panduan.

“Cumanya cara tuan guna agak pelik dan diluar jangkaan saya.

“Biasa yang saya tahu melalui bahan bacaan atau ceramah motivasi adalah straight saja…… kita mesti buat sesuatu bla bla bla……. jangan buat perkara……. luahkan memori sedih atau kenangan hitam.. kita mesti bagkit dengan lebih bersemangat dan jangan putus asa, begitulah lebih kurang…

Habis baca atau dengar ceramah, hasilnya kebanyakan orang tetap tak berubah. Bukan tak mahu berubah tapi tak daya dan tak tahu macam mana nak ubah. Bukan salah penceramah dan bukan juga salah yang ampunya diri.

“Melalui video panduan tuan saya dapat tahu tak perlu menyalahkan sesiapa pun.

Dengan mengenali diri dan tabiat kemudian adjust mengikut cara tuan ajarkan. Dengan cara simple mudah dan jelas mampu dilakukan oleh semua orang yang ikhlas nakkan perubahan.

Ruslan Sadikun

Dari dulu bisnes tak menjadi sebab bertangguh…

“Saya rasa seolah-olah tuan sedang ‘menampar’ otak saya untuk keluar dari sikap bertangguh.

“Saya sebenarnya sudah merancang nak buat bisnes sejak tahun 2013 lagi .

“Tapi disebabkan oleh sikap bertangguh tahap kritikal, segala perancangan tak menjadi. Saya overload idea.

“Video tuan benar-benar mengajar saya merancang dan fokus untuk buat satu-satu perkara hingga selesai.

“Sekali lagi saya ucapkan terima kasih kerana tuan menerbitkan video yang sangat-sangat berkesan membantu saya mencapai matlamat.

“Kini saya sudah mampu merancang pelan tindakan bisnes saya secara sistematik dan melaksanakannya dengan penuh berdisplin.”

Muhammad Zulitni

Ada banyak lagi maklumbalas peserta tau…

Saya baru pilih sikit je. Itupun yang tulis panjang-panjang supaya anda boleh baca puas-puas. Belum lagi ambil yang tulis pendek.

Apa lagi anda tunggu?

Mulanya tak percaya. Sekarang tak perlu bergantung pada motivasi!

“Terima kasih atas panduan. Mula saya tak percaya boleh ubah.

“Tapi lepas cuba nampak dah tabiat baru mula terbentuk.

“Betul la. Sampai je cue terus buat. Semua bergantung pada diri sendiri sebenarnya. Diri yang nak berjaya yang buat saya ubah tabiat dll.

“Antara tabiat baru saya yg positif…

Baca 1 muka surat buku setiap hari (bila dah start terlajak plak baca sampai 10 muka pun pernah jadi).

“Solat awal waktu. Setiap pagi saya dapat sedekah kan al fatihah buat ahli keluarga.

Saya tak bergantung langsung pada motivasi dan willpower. Tapi ada cue dan reminder. Terus buat. Selesai.

“Dapat susun kerja dengan lebih teratur dan hire diri masa depan untuk buat kerja ditetapkan (saya memang selalu hilang fokus dan malas kadang-kadang).” 

Zhafir Razak

Kehidupan semakin teratur

Tabiat bertangguh yang berjaya saya ubah setakat ini adalah tidak bertangguh buat kerja rumah.

“Kalau dahulu saya akan tangguh nak basuh pakaian, memasak, gosok baju kerja. Dengan alasan nak rehat dan letih.

“Sudah 2 hari, baju kerja siap digosok 2 hari awal, tak terkejar-kejar nak bersiap di pagi hari macam selalu. Balik kerja terus sediakan bahan utk masak, lepas siap basuh baju terus masak.

“Kehidupan semakin teratur insya-Allah.”

Adila Farhana

Lebih mudah mengawal diri sendiri

“Saya rasa macam kena lempang bila tengok video KTCM.

“Baru sedar selama ni saya hanya membiarkan tabiat berlaku tanpa memikirkan reward yang baik atau buruk yang akan diperolehi.

“Alhamdullilah…. Selepas mengikuti KTCM banyak tabiat-tabiat buruk yang dapat saya buang — Suka bertangguh, bangun lambat, tidak ada semangat dan hari-hari saya berlalu dengan begitu sahaja. Saya tak tahu apa nak buat dan apa yang hendak dirancang. Blur…”

Dengan KTCM saya mudah untuk mengawal diri sendiri dari tidak berbuat apa-apa.

“Saya dapat buat tabiat baru seperti membaca buku dan membaca Al Quran setiap hari. Alhamdullilah.

“Saya bersyukur kepada Allah kerana dipertemukan dengan KTCM ini.

“Jutaan terima kasih kepada Tuan Bukhari dan saya berdoa agar Tuan sihat sejahtera hendaknya. Amin.”

Muhammad Jeffry Jusup