Home » KENAPA ADA ORANG YANG 10X – 100X LEBIH RAJIN, lebih bahagia, lebih yakin, lebih relax & lebih berjaya SEDANGKAN KITA ASIK MALAS, SUKA BERTANGGUH, tak cukup masa & TAKUT JE TAK HABIS-HABIS?

KENAPA ADA ORANG YANG 10X – 100X LEBIH RAJIN, lebih bahagia, lebih yakin, lebih relax & lebih berjaya SEDANGKAN KITA ASIK MALAS, SUKA BERTANGGUH, tak cukup masa & TAKUT JE TAK HABIS-HABIS?

Apa beza mereka yang berjaya ni dengan kita yang asik ‘struggle’ buat macam-macam tapi tak menjadi?


 Tengok komen-komen MENAKUTKAN ini…

Hilang hala tuju, tak tau nak buat apa

Takde fokus, hilang semangat, putus asa

 

Takde masa, takde disiplin, takde hala tuju

Tak tahu apa nak buat, akhirnya tak buat

Tak tau macam mana nak kekal semangat

ANDA ADA MASALAH MACAM NI?
APA MASALAHNYA NI?


Tak mampu capai impian…

Kenapa dalam zaman sekarang yang ada macam-macam peluang ni… Kita masih tak mampu nak capai impian kita?

Bukannya tak cukup ilmu. Ilmu banyak ada. Ramai orang share ilmu percuma.

Zaman sekarang ni lagi senang nak buat macam-macam. Bak kata orang, semuanya di hujung jari je.

Tapi…

Setiap kali nak buat satu benda…

Mula-mula masa tengah semangat beriya-iya nak buat.

Lepas tu mulalah keluar macam-macam…

Takde motivasi.

Takde masa.

Banyak alasan.

Tak boleh fokus.

Tak jumpa big why.

Tepu kepala macam-macam nak buat, akhirnya tak buat satu pun.

Takut nak mencuba.

Susah.

Takde guide.

Takut gagal.

Malu dengan orang.

Tak jelas misi & visi.

Tak nampak hasil.

Tak minat.

Mudah terganggu.

Macam-macam la!

 

Ini jawapan ke alasan?

Cuba fikir balik…

Yang kita bagi tadi tu, jawapan ke alasan?

Betul ke semua yang kita cakap tadi tu?

Atau sekadar alasan je?

Soalan yang lebih penting…

Kita nak bagi pada siapa alasan ni?

Kita cakap pada orang lain untuk jawab kenapa kita terus macam ni, bukan orang lain kisah pun!

Bagi je la alasan tadi pada diri sendiri…

Hadap la sendiri!

Ini hidup kita.

Kita yang menanggung. Apa-apa pun alasan yang kita bagi, takde siapa yang nak buat penilaian betul atau salah.

Takde siapa yang kisah.

Kita sendiri yang menanggung akibat!

 

Tak nampak benda depan mata…

Sebenarnya…

Ada je jalan untuk kita berikhtiar.

Kita sendiri tahu.

“Aku patut buat itu…”

“Aku patut buat ini…”

Kita tahu.

Tapi kita tak buat!

Apabila kita minta bantuan kawan-kawan…

Mereka pun bagi macam-macam nasihat dan tindakan yang kita patut buat.

Tapi sama jugak…

Semua benda yang orang cadangkan pada kita, semua benda kita kata takkan berkesan. Kita beri alasan macam tadi.

“Aku takde masa…”

“Aku takde motivasi…”

“Ni tak boleh menjadi sebab bla bla bla…”

Laju je kita beri alasan.

Benda ada depan mata.

Tapi…

Pandangan kita dah tertutup dan terhijab kerana…

Kita dah putus asa dengan dengan diri sendiri!

Soalannya…

Sampai bila nak terus macam ni…?


TAK TERINGIN KE JADI MACAM MEREKA NI…?

Dalam masa 1 hari, saya dah begitu efisyen guna masa untuk kerja seharian sebagai surirumah dan urus anak-anak.

Bila urusan rumah teratur, saya boleh buat kerja untuk perniagaan lebih efisyen.

Perkara yang membuang masa telah pun saya lupakan dan buang terus. Sekarang ni saya nak fokus dan ulang semula video. Untuk nak buat pecahan kecil kerja, dan buat task yg penting demi mencapai matlamat/goal.

Doakan saya ye Tuan. Terima kasih banyak-banyak kerana meluangkan masa menyediakan video ni. Semoga tuan sekeluarga dirahmati Allah dan diberi kesihatan yg baik.

Jazmiladina Husin

 

Tabiat baru saya yang saya dah mulakan:

1. Saya tak suka tangguh kerja saya akan buat je ikut gerak hati

2. Saya dapati masa saya lebih “berkat” terutamanya jika saya solat on time

3. Bila kerja siap on time, saya kurang stress dan boleh spend masa untuk keluarga

4. Customer pun happy sebab saya dapat siapkan order dengan cepat dan berkualiti (saya seorang tailor)

Antara tabiat buruk yang saya dah buang:

1. Tak tangguh kerja

2. Tak mengadap HP lama-lama untuk perkara yang tak penting (mutekan hp ikut masa)

3. Sentiasa mindset saya mesti boleh buat dalam keadaan enjoy tanpa stress

4. Kurang marah-marah dgn anak-anak sebab selalu buat sepah (saya pun ajar mereka jgn tangguh kerja)

Insya-Allah saya akan improve sedikit demi sedikit di masa akan datang. Aamiin.

Zariah Sulaiman

 

Saya berjaya membaca buku ilmiah sekurang-kurangnya 5 muka surat sehari. Tapi biasanya sampai 20 muka surat sekali hadap kalau topik yang dibaca tu sangat menarik.

Sebelum ini saya buat kerja dalam 10-15 minit dah mula main handphone. Buka telegram/whatsapp, FB, youtube dan main games. Dah bermain2 dalam 1/2 jam baru sambung balik kerja. Dalam 15 minit kemudian mula main2 balik.

Macam tu lah hari-hari dari masuk kerja sampai petang.

Sekarang, sebelum saya mulakan kerja, saya settlekan dulu semua emel, offkan notification semua sosial media apps di handphone. Dengan cara ini, saya boleh bekerja terus menerus sehingga 3 jam.

Syahril Badli

 

Saya sudah buat perubahan dari bertangguh kepada terus buat. Saya rasa lebih fokus kepada apa yang saya mahu buat.

Saya sudah buang tabiat lambat bangun dan kini sudah boleh bangun awal, terus buat workout dan ke pejabat lebih awal dari sebelumnya.

Mohd Saidin

 

1. Saya takde tangguh-tangguh sembahyang dah. Bila notification sampai (10 minit awal) terus anbil whuduk dan standby.

2. Saya tak tangguh-tangguh kerja. Saya dah ada mindset ‘buat terus’.

3. Setiap pagi bangun awal. Dapat tahajud dan sembahyang sunat sebelum subuh.

4. Dapat konsisten sedekah setiap pagi. Sebelum ni asyik-asyik lupa dan buat-buat lupa.

Saya masih baru dan banyak lagi nak ubah, tapi saya ucapkan terima kasih pada tuan sebab hasilkan panduan ni.

Isteri, mak dan ayah pun puji perubahan saya. Semoga berkekalan. Amin.

Uwais Azizan


MACAM MANA CARANYA?

 

Sebelum kita pergi lebih jauh…

Cara ada banyak.

Macam kita tengok tadi…

Cara yang banyak pun tak berguna kalau kita tutup mata dan tak mahu usahakan cara yang ada depan mata.

Apa yang anda kena buat sekarang ialah…

BUAT KEPUTUSAN!

Buat keputusan untuk bertindak dan ubah keadaan anda.

Buat keputusan untuk usaha dan kerjakan bersungguh-sungguh.

Buat keputusan untuk buka mata.

DECISION anda yang akan ubah SITUATION anda. Ia takkan berubah sendiri.

Ini langkah PENTING…

Situasi takkan berubah kalau anda sekadar geli-geli acah-acah endah tak endah acuh tak acuh.

Ramai yang tersepit dalam masalah dan TERUS tersepit sebab tak pernah buat keputusan SERIUS untuk ubah — suka komplen & merungut je.

Anda pun mungkin dah terperangkap lama dalam situasi sekarang.

Jadi…

Dah sampai masa untuk buat sesuatu yang lain.

DECIDE sekarang.

TAKE CONTROL of your life.

Keputusan kecil ini boleh bawa perubahan dan hasil lebih baik untuk anda.

KLIK link di bawah jika anda sudah buat keputusan dan sudah sedia untuk teruskan…

 

Ya, saya buat keputusan
SERIUS untuk ubah!