Tawaran Meleleh Archives - BRC.my

9 rahsia copywriting sampai boleh jual kapal terbang!

Rahsia iklan copywriting

Ramai orang cakap dia ada masalah nak buat copywriting.

“Tak pandai la…”

“Susah la…”

Bukan sebab kita tak tahu macamana nak buat copywriting. Kita tahu.

Cuma kita buntu macam mana nak bagi iklan yang kita buat tu betul-betul berkesan buat orang beli apa yang kita jual.

Jom belajar prinsip copywriting dari mamat yang punya power tulis iklan sampai boleh jual kapal terbang!

Apa kaitan marketing, tayar gemok gedempol & chef suka mencarut?

Kenal Gordon Ramsay? Ye, ini chef yang suka mencarut tu!

Tahu tayar Michelin? Ye, ini syarikat tayar yang maskot dia gemok gedempol lemak berbonjol tu. Kita ejek kawan pun guna maskot ni jugak.
😂😂😂

Apa pulak kaitan dua ni dengan marketing?

Nak tahu macam mana kita boleh kurangkan kos marketing kita?

Nak tahu macam mana nak buat iklan kita diterima dan disukai audiens?

Teruskan membaca…

Read moreApa kaitan marketing, tayar gemok gedempol & chef suka mencarut?

14 + 4 hakikat & realiti tentang iklan FB yang kita wajib tahu!

Oleh: Mohd Alif Haiqal

Ini hakikat dan realiti yang anda patut tahu sebelum mula gunakan FB ads sebagai medium marketing.

Sebelum anda bazir masa dan bazir duit dengan harapan palsu dan mimpi indah tak jejak bumi…

Eloklah baca dulu persiapan ‘perang’ FB ad ini.

Read more14 + 4 hakikat & realiti tentang iklan FB yang kita wajib tahu!

Kenapa jualan tak menjadi? Pelajaran daripada budak 2 tahun

Oleh: Zulfadhlee Ithari

Kebanyakan orang yang baru mula berjinak-jinak untuk berniaga, kita bermula dengan idea (angan-angan) bisnes yang kononnya, paling bermanfaat dan boleh membantu semua manusia di muka bumi Tuhan ini.

Betul, kitalah bisnesman teragung abad ini.

Ini benar sehingga satu peringkat kita sedar, tidak ada seorang pun pelanggan yang lekat malah kawan rapat pun dah tak nak dekat.

Oh jangan risau, anda tidak berseorangan dalam situasi ini sebab ramai yang melalui pengalaman yang sama.

Termasuklah saya!

Sampai satu hari, anak saya yang berusia 2 tahun ajar saya untuk kenal dan tahu kehendak sebenar pelanggan saya.

Apa yang berlaku?

Read moreKenapa jualan tak menjadi? Pelajaran daripada budak 2 tahun

Tak pandai buat copywriting? Baca ini: Cara buat iklan WALAUPUN tak tahu copywriting!

“Saya tak pandai buat copywriting. Cemana?”

Buat copywriting? Copywriting tu untuk apa?

“Untuk ajak orang beli barang saya la!”

Oh, kena belajar copywriting ke?

“Entah. Tengok semua orang cakap kena belajar copywriting.”

Kalau semua orang terjun lombong, nak ikut jugak ke?

“Er… Tak!”

Nak tak belajar copywriting TANPA belajar copywriting?

Read moreTak pandai buat copywriting? Baca ini: Cara buat iklan WALAUPUN tak tahu copywriting!

3 kesilapan newbie bisnes online yang buat SUSAH dapat sales

Tanpa kita sedar…

Dengan ayat yang mudah dan nampak betul, kita sebenarnya sedang menjerat diri sendiri.

Cuba tengok ayat ini…

Mesti biasa dengar kan?

“Saya nak sangat buat bisnes online ni. Masih tengah cari produk untuk dijual lagi. Tapi masih belum jumpa dan tengah cari modal.”

Apa masalah dengan ayat ini? 

Read more3 kesilapan newbie bisnes online yang buat SUSAH dapat sales

Cara jawab prospek komplen mahal dan minta harga murah

“Prospek saya selalu komplen harga mahal dan minta diskaun. Diorang bandingkan dengan harga orang lain.” 

Tuan AA, salah seorang audiens No Monday Blues tanya soalan ini.

“Ok,” saya mulakan jawapan, “Tuan cakap begini pada prospek tu… Bla bla bla bla bla…”

Tuan AA tekun mendengar apa yang saya sampaikan. Dengan mata bercahaya ting ting ting!

Apa benda saya cakap dengan Tuan AA tu? Kejap lagi kita tengok ye.

Dua tiga minggu selepas itu…

Tuan AA jumpa saya dengan semangat dan gembira tersenyum girang riang gembira cakap:
“Memang berkesan la trik tu! Terus prospek tak komplen dah pasal harga. Senang je saya close diorang.”

Mahu tahu apa yang Tuan AA jawab kepada prospek apabila mereka komplen mahal dan bandingkan dengan harga lain yang kononnya lebih murah?

Read moreCara jawab prospek komplen mahal dan minta harga murah

Buat iklan? Jawab dulu 3 soalan ini…

Kekeliruan biasa yang berlaku apabila kita mahu buat iklan ialah, kita suka tanya soalan seperti:

  • Bagaimana mahu buat iklan di Facebook? Saya nak belajar buat FB ads!
  • Saya dah buat page dan dapat banyak like tetapi tiada jualan.
  • Saya tidak pandai buat iklan kerana saya tidak reti Power Editor / IT / komputer.
  • Apa ayat meletup yang saya boleh guna untuk pukau pelanggan supaya beli?

 

Soalan-soalan di atas tak membantu apa-apa.

Read moreBuat iklan? Jawab dulu 3 soalan ini…

Kalau anda masih tidak boleh buat jualan dan mulakan bisnes, artikel ini akan menghentak kepala anda…

 

Saya lihat banyak kekeliruan berlaku dalam padang ‘buat duit’ atau terutamanya, padang ‘buat duit online.’

Adakah anda suka tanya soalan seperti berikut…?

Read moreKalau anda masih tidak boleh buat jualan dan mulakan bisnes, artikel ini akan menghentak kepala anda…