Bukhari Ramli, Author at BRC.my

Hidup jahanam dengan tabiat buruk? Ini ayat jampi untuk ubah!

Pernah tak kita rasa hidup kita boleh jahanam disebabkan tabiat buruk yang kita ada?

Tabiat buruk ni contoh macam:
❌ Melayan Facebook berjam-jam
❌ Suka bertangguh kerja
❌ Tengok TV (atau Youtube) berjam-jam

Masa boleh habis gitu je.

Takda hasil pun. Masa terbuang. Kerja tertangguh. Tidur dalam keadaan stress dan rasa ‘kosong’.

“Apa aku buat sebenarnya ni dalam hidup?”

Read moreHidup jahanam dengan tabiat buruk? Ini ayat jampi untuk ubah!

9 rahsia copywriting sampai boleh jual kapal terbang!

Rahsia iklan copywriting

Ramai orang cakap dia ada masalah nak buat copywriting.

“Tak pandai la…”

“Susah la…”

Bukan sebab kita tak tahu macamana nak buat copywriting. Kita tahu.

Cuma kita buntu macam mana nak bagi iklan yang kita buat tu betul-betul berkesan buat orang beli apa yang kita jual.

Jom belajar prinsip copywriting dari mamat yang punya power tulis iklan sampai boleh jual kapal terbang!

Ini silap yang anda buat dalam menetapkan harga jualan

Nak jual mahal, TAKUT!

Jual murah pula, untung ciput, kadang tak untung langsung!

Ini masalah biasa kita dengar betul tak?

Dalam artikel ni, kita tengok dulu apa kesilapan yang kita buat dalam menetapkan harga jualan.

Kalau ada benda tak faham atau macam TAK BOLEH TERIMA, ambil masa untuk hadam. Biasalah, bukan senang nak senang. Kita dah terbiasa cara biasa.

Kita kena BUKA MATA untuk tengok dari sudut pandang yang baru supaya kita boleh berkembang dan keluar dari tempurung kita.

 

Read moreIni silap yang anda buat dalam menetapkan harga jualan

Apa kaitan marketing, tayar gemok gedempol & chef suka mencarut?

Kenal Gordon Ramsay? Ye, ini chef yang suka mencarut tu!

Tahu tayar Michelin? Ye, ini syarikat tayar yang maskot dia gemok gedempol lemak berbonjol tu. Kita ejek kawan pun guna maskot ni jugak.
😂😂😂

Apa pulak kaitan dua ni dengan marketing?

Nak tahu macam mana kita boleh kurangkan kos marketing kita?

Nak tahu macam mana nak buat iklan kita diterima dan disukai audiens?

Teruskan membaca…

Read moreApa kaitan marketing, tayar gemok gedempol & chef suka mencarut?

7 perkara penting anda perlu tahu pasal buat bajet iklan berbayar

Berapa patut kita bajet untuk buat FB ads (iklan berbayar)? Berapa kos CPC yang bagus? Macam mana nak tahu marketing kita menjadi ke tak? OK… Semua ini boleh dijawab berdasarkan kira-kira dan data dalam marketing. Kita tengok sikit dulu…   1. Setiap kali buat marketing, mesti ada TUJUAN jelas. Jangan rasa macam nak buat branding, … Read more7 perkara penting anda perlu tahu pasal buat bajet iklan berbayar

Kalau salah kira-kira, bisnes anda mungkin takkan untung…

Saya banyak buat kira-kira bisnes untuk klien & partner. Tak sia-sia dulu belajar Mechatronics Engineering jauh-jauh… Walaupun tak jadi engineer. 😅 Dalam artikel ni, kita akan tengok kira-kira macam mana kita patut buat SEBELUM buat bisnes. Kalau anda tak mahu buat bisnes yang rugi, silakan baca sampai habis…   Nombor tidak menipu Kita sendiri yang tipu … Read moreKalau salah kira-kira, bisnes anda mungkin takkan untung…