Artikel - Page 3 of 4 - BRC.my

3 kesilapan newbie bisnes online yang buat SUSAH dapat sales

Tanpa kita sedar…

Dengan ayat yang mudah dan nampak betul, kita sebenarnya sedang menjerat diri sendiri.

Cuba tengok ayat ini…

Mesti biasa dengar kan?

“Saya nak sangat buat bisnes online ni. Masih tengah cari produk untuk dijual lagi. Tapi masih belum jumpa dan tengah cari modal.”

Apa masalah dengan ayat ini? 

Read more3 kesilapan newbie bisnes online yang buat SUSAH dapat sales

Cara jawab prospek komplen mahal dan minta harga murah

“Prospek saya selalu komplen harga mahal dan minta diskaun. Diorang bandingkan dengan harga orang lain.” 

Tuan AA, salah seorang audiens No Monday Blues tanya soalan ini.

“Ok,” saya mulakan jawapan, “Tuan cakap begini pada prospek tu… Bla bla bla bla bla…”

Tuan AA tekun mendengar apa yang saya sampaikan. Dengan mata bercahaya ting ting ting!

Apa benda saya cakap dengan Tuan AA tu? Kejap lagi kita tengok ye.

Dua tiga minggu selepas itu…

Tuan AA jumpa saya dengan semangat dan gembira tersenyum girang riang gembira cakap:
“Memang berkesan la trik tu! Terus prospek tak komplen dah pasal harga. Senang je saya close diorang.”

Mahu tahu apa yang Tuan AA jawab kepada prospek apabila mereka komplen mahal dan bandingkan dengan harga lain yang kononnya lebih murah?

Read moreCara jawab prospek komplen mahal dan minta harga murah

“Bisnes saya masih kecil. TAKUT mahu ambil pekerja…”

Banyak bisnes kecil takut untuk ambil pekerja. Takut tentang hal-hal teknikal seperti isu gaji, bagaimana temuduga pekerja dan sebagainya.

Tapi…

Sebelum kita pergi lebih jauh sama ada cerita teknikal pasal gaji, cara untuk manage, atau mencari pekerja…

Kita mulakan dengan mindset asas untuk mendapatkan bakat-bakat ke dalam tim bisnes kita.

Read more“Bisnes saya masih kecil. TAKUT mahu ambil pekerja…”

7 perkara asas orang bisnes perlu faham

Pada peringkat awal bisnes, kita perlu cari pelanggan, buat jualan dan pastikan duit jualan masuk.

Untuk bertahan lama pula, ada perkara lain yang kita perlu buat. Kita tidak boleh sekadar buat perkara seperti fasa awal.

Inilah 7 perkara yang saya selalu bincang dengan klien consulting saya. Saya dapat poin ini semua daripada nota contengan saya…

conteng consulting

Read more7 perkara asas orang bisnes perlu faham

Kembangkan bisnes? Mahu bayar staf pun saya tak mampu!

 

Ramai yang buat bisnes online, semua buat sendiri.

Tiada masalah semua buat sendiri, biasalah pada peringkat awal.

Jadi masalah kalau: kita buat semua sendiri dan tak bersedia untuk jadikan pendapatan sampingan itu sebagai bisnes yang berkembang.

Jadi masalah kalau: buat sendiri di peringkat awal dan tak boleh-boleh untuk lepaskan pada staf.

Bagaimana untuk atasi masalah ini? Teruskan membaca…

Read moreKembangkan bisnes? Mahu bayar staf pun saya tak mampu!

Buat iklan? Jawab dulu 3 soalan ini…

Kekeliruan biasa yang berlaku apabila kita mahu buat iklan ialah, kita suka tanya soalan seperti:

  • Bagaimana mahu buat iklan di Facebook? Saya nak belajar buat FB ads!
  • Saya dah buat page dan dapat banyak like tetapi tiada jualan.
  • Saya tidak pandai buat iklan kerana saya tidak reti Power Editor / IT / komputer.
  • Apa ayat meletup yang saya boleh guna untuk pukau pelanggan supaya beli?

 

Soalan-soalan di atas tak membantu apa-apa.

Read moreBuat iklan? Jawab dulu 3 soalan ini…

Kalau anda masih tidak boleh buat jualan dan mulakan bisnes, artikel ini akan menghentak kepala anda…

 

Saya lihat banyak kekeliruan berlaku dalam padang ‘buat duit’ atau terutamanya, padang ‘buat duit online.’

Adakah anda suka tanya soalan seperti berikut…?

Read moreKalau anda masih tidak boleh buat jualan dan mulakan bisnes, artikel ini akan menghentak kepala anda…

7 langkah mudah mendapatkan dan meyakinkan pelanggan di Internet — tanpa perlu jadi pakar IT atau marketing!

Pelanggan anda tercari-cari servis/produk anda. Adakah mereka dapat menjumpai anda?

Internet dan lambakan komputer, smartphone dan tablet sudah mengubah ‘corak permainan’ bisnes.

Pelanggan mencari solusi kepada masalah mereka menggunakan gajet-gajet ini. Solusi ini akan ditemui di tapak seperti website dan media sosial.

Read more7 langkah mudah mendapatkan dan meyakinkan pelanggan di Internet — tanpa perlu jadi pakar IT atau marketing!