Home » Artikel

Kenapa orang bisnes WAJIB buat ‘record keeping’?

Oleh: Amirul Faiz Kesilapan yang selalu dilakukan pada peringkat permulaan bagi peniaga kecil dan sederhana adalah tidak menitikberatkan soal simpanan rekod atau record keeping. Selalunya kes ini terjadi jika perniagaan tidak menggunakan sistem kod bar atau sistem perakaunan untuk merekod jualan dan bayaran. Hanya bergantung pada transaksi bank. Jangan tak tahu. Microsoft Excel boleh membantu. …

KLIK SINI untuk teruskan membaca...

Sibuk & tiada masa urus rumah? Gunakan 3 cara ini!

Artikel oleh: Sharifah Fuzainy Buat bisnes dari rumah adalah satu pekerjaan yang hanya kita buat di dalam rumah. Banyak orang ingat bila kerja dari rumah lebih senang. Ayat yang selalu saya dengar, “Bestla kau sekarang dapat jaga anak sendiri, duit pun masuk. Tak payah susah-susah nak bangun pagi pergi kerja.” Sebenarnya, apabila bekerja di rumah …

KLIK SINI untuk teruskan membaca...

TIGA kesilapan yang buat susah dapat sale

TIGA KESILAPAN BESAR ORANG BISNES dalam tiga ayat yang tidak bersalah. Tanpa kita sedar… Dengan ayat yang mudah dan nampak betul, kita sebenarnya sedang menjerat diri sendiri. Cuba tengok ayat ini… Mesti biasa dengar kan? “Saya nak sangat buat bisnes online ni. Masih tengah cari produk untuk dijual lagi. Tapi masih belum jumpa dan tengah …

KLIK SINI untuk teruskan membaca...

Cara jawab prospek komplen mahal dan minta harga murah

“Prospek saya selalu komplen harga mahal dan minta diskaun. Diorang bandingkan dengan harga orang lain.”  Tuan AA, salah seorang audiens No Monday Blues tanya soalan ini. “Ok,” saya mulakan jawapan, “Tuan cakap begini pada prospek tu… Bla bla bla bla bla…” Tuan AA tekun mendengar apa yang saya sampaikan. Dengan mata bercahaya ting ting ting! Apa …

KLIK SINI untuk teruskan membaca...