Home » Artikel

TIGA kesilapan yang buat susah dapat sale

TIGA KESILAPAN BESAR ORANG BISNES dalam tiga ayat yang tidak bersalah.

Tanpa kita sedar…

Dengan ayat yang mudah dan nampak betul, kita sebenarnya sedang menjerat diri sendiri.

Cuba tengok ayat ini…

Mesti biasa dengar kan?

“Saya nak sangat buat bisnes online ni. Masih tengah cari produk untuk dijual lagi. Tapi masih belum jumpa dan tengah cari modal.”

Apa masalah dengan ayat ini? 

KLIK SINI untuk teruskan membaca…

Cara jawab prospek komplen mahal dan minta harga murah

“Prospek saya selalu komplen harga mahal dan minta diskaun. Diorang bandingkan dengan harga orang lain.” 

Tuan AA, salah seorang audiens No Monday Blues tanya soalan ini.

“Ok,” saya mulakan jawapan, “Tuan cakap begini pada prospek tu… Bla bla bla bla bla…”

Tuan AA tekun mendengar apa yang saya sampaikan. Dengan mata bercahaya ting ting ting!

Apa benda saya cakap dengan Tuan AA tu? Kejap lagi kita tengok ye.

Dua tiga minggu selepas itu…

Tuan AA jumpa saya dengan semangat dan gembira tersenyum girang riang gembira cakap:
“Memang berkesan la trik tu! Terus prospek tak komplen dah pasal harga. Senang je saya close diorang.”

Mahu tahu apa yang Tuan AA jawab kepada prospek apabila mereka komplen mahal dan bandingkan dengan harga lain yang kononnya lebih murah?

KLIK SINI untuk teruskan membaca…

7 perkara asas orang bisnes perlu faham

Pada peringkat awal bisnes, kita perlu cari pelanggan, buat jualan dan pastikan duit jualan masuk.

Untuk bertahan lama pula, ada perkara lain yang kita perlu buat. Kita tidak boleh sekadar buat perkara seperti fasa awal.

Inilah 7 perkara yang saya selalu bincang dengan klien consulting saya. Saya dapat poin ini semua daripada nota contengan saya…

conteng consulting

KLIK SINI untuk teruskan membaca…

Buat iklan? Jawab dulu 3 soalan ini…

BRC 3 soalan iklan 2
Kekeliruan biasa yang berlaku apabila kita mahu buat iklan ialah, kita suka tanya soalan seperti:

  • Bagaimana mahu buat iklan di Facebook? Perlukah saya ke kelas __________?
  • Saya telah buat page dan dapat banyak like tetapi tiada jualan.
  • Saya tidak pandai buat iklan kerana saya tidak reti Power Editor / IT / komputer.
  • Apa ayat meletup yang saya boleh guna untuk pukau pelanggan supaya beli?

Kenapa soalan-soalan ini bahaya?

KLIK SINI untuk teruskan membaca...