Home

Kenapa jualan tak menjadi? Pelajaran daripada budak 2 tahun

Oleh: Zulfadhlee Ithari

Kebanyakan orang yang baru mula berjinak-jinak untuk berniaga, kita bermula dengan idea (angan-angan) bisnes yang kononnya, paling bermanfaat dan boleh membantu semua manusia di muka bumi Tuhan ini.

Betul, kitalah bisnesman teragung abad ini.

Ini benar sehingga satu peringkat kita sedar, tidak ada seorang pun pelanggan yang lekat malah kawan rapat pun dah tak nak dekat.

Oh jangan risau, anda tidak berseorangan dalam situasi ini sebab ramai yang melalui pengalaman yang sama.

Termasuklah saya!

Sampai satu hari, anak saya yang berusia 2 tahun ajar saya untuk kenal dan tahu kehendak sebenar pelanggan saya.

Apa yang berlaku?

KLIK SINI untuk teruskan membaca…

Tip untuk buang rasa takut pesaing jual lagi murah

OK.

Mesti ramai yang dah tahu, dalam semesta BRC, buang harga memang satu dosa besar.

“Tapi, macam mana tak nak buang harga? Saya takut la semua pesaing saya jual murah!” 😱😱😱

Haaaaaa…

Memula tarik nafas panjang dulu.

Bawak bertenang.

Pos ini panjang tau.

Sambil kita bercerita pasal buang harga jual murah ini, sambil saya nak ajar cara memahami kekusutan dalam kepala sendiri.

BONUS ni!

Suka tak, suka tak?

KLIK SINI untuk teruskan membaca…

Kenapa orang bisnes WAJIB buat ‘record keeping’?

Oleh: Amirul Faiz

Kesilapan yang selalu dilakukan pada peringkat permulaan bagi peniaga kecil dan sederhana adalah tidak menitikberatkan soal simpanan rekod atau record keeping.

Selalunya kes ini terjadi jika perniagaan tidak menggunakan sistem kod bar atau sistem perakaunan untuk merekod jualan dan bayaran.

Hanya bergantung pada transaksi bank.

Jangan tak tahu. Microsoft Excel boleh membantu. Anda hanya perlukan 1 perkara iaitu ‘kerajinan’ untuk merekod.

Boleh jadi sehari sekali. Seminggu sekali.

Bergantung kepada kadar kekerapan duit keluar masuk harian. Jika produk anda laku keras dan anda selalu lakukan bayaran harian, rekod jualan perlu dilakukan setiap hari.

Kenapa benda ini penting?

KLIK SINI untuk teruskan membaca…

Sibuk & tiada masa urus rumah? Gunakan 3 cara ini!

Artikel oleh: Sharifah Fuzainy

Buat bisnes dari rumah adalah satu pekerjaan yang hanya kita buat di dalam rumah. Banyak orang ingat bila kerja dari rumah lebih senang.

Ayat yang selalu saya dengar, “Bestla kau sekarang dapat jaga anak sendiri, duit pun masuk. Tak payah susah-susah nak bangun pagi pergi kerja.”

Sebenarnya, apabila bekerja di rumah kita patut lebih disiplin sebab cabaran dia lagi besar.

Kita dalam dilema: Nak buat bisnes tapi nak uruskan rumah juga. Jadi bagaimana?

KLIK SINI untuk teruskan membaca…